Цецка Цачева: Предстои избор на терен за изграждане на нов затвор за 400 души

Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС

Държавата ще строи нов затвор с капацитет 400 осъдени. Това потвърди по време на изслушването си в Народното събрание министърът на правосъдието Цецка Цачева. Битовите и санитарни условия в двата ареста в София и в Софийския централен затвор остават незадоволителни, призна министър Цачева.

По линия на Норвежкия финансов механизъм държавата работи по проект за изграждане на нов затвор, съобщи правосъдният министър:

"Предстои избиране на терен за изграждане на нов затвор с капацитет 400 души, лишени от свобода, и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели".

В същото време министърът уточни, че към момента няма пренаселеност в затворите.

"Навсякъде са осигурени необходимите минимални санитарни критерии на лишените от свобода".

За последните две години цялостни ремонти в спалните и битовите помещения са извършени в затворите в Бургас, във Варна и Сливен. До края на годината ще приключат ремонтите в местата за лишаване от свобода в Пазарджик и Бобовдол. Софийският затвор и двата ареста в София се нуждаят от основен ремонт, обясни Цецка Цачева:

"Това няма как да извършим по една единствена причина - че няма къде в момента да бъдат временно преместени лицата, които са в Софийския централен затвор".

Усилия се полагат за подобряване на условията на труд и възнагражденията на надзирателите, отчете още тя:

"Като само за двете години - 2017-2018 г. около 35 процента е увеличението на възнагражденията в тази система".


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33