Йордан Камджалов: Малер е нещо, което ще докосне всекиЗа 59-ти път Русе ще се превърне в музикална столица на България и в продължение на 16 дни всичко ще е музика. Началните акорди на фестивала "Мартенски музикални дни"  ще бъдат изсвирени от Русенскета филхармония, под диригентството на маестро Йордан Камджалов. Веднага след откриването в Русе, съставът заминава за Варна, а на 17 март  столичната зала "България" ще бъде домакин на тази програма.

Така с откриването на 15 март предстоят 16 дни, заредени с творческата енергия на над 650 участници от три континента, представени в над 40 събития, серия от фестивални дебюти, нови имена, разнообразие от ярки оркестрови и ансамблови програми с вълнуващи сценични партньорства, майсторски класове и изложби.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Дон Карлос" от Верди, под диригентството на Сунай Муратов.

Голяма част от концертите ще бъдат предавани пряко по Българското национално радио.

В прикачения звуков файл ще чуете репортажа на кореспондентката на БНР от Русе Ася Пенчева,  който съдържа интервю с директора на Русенската Опера Иван Кюркчиев и маестро Йордан  Камджалов, който  смята, че  Малер е нещо, което ще докосне всеки. Това е авторът на човешката душа.  Малер е предизвикателство за всеки оркестър... Малер не не автор, който може да бъде изсвирен удобно или който може да бъде преживян между другото. Това е автор, който се свързва с понятието емоционален  екстремизъм... технически екстремизам  на много нива, също... Малер създава една мания, както е създал Вагнер за операта, в началото на 20 век... Малер ще  разбие завинаги с клишето, че  е недостъпен...Негоната музика е много по-достъпна от музика от Моцарт. Единственото нещо, което е шокиращо стряскащо и непостижимо трудно за мен е Моцарт.

 ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години "Дийп Зоун Проджект"

Българката и нейната уникална красота е вдъхновението, което дава повод да се появи най-новата песен на „Дийп Зоун Проджект“ - „Българка“. Ева-Мария Петрова от групата разказа за „Хоризонт до обед“: „Направихме песента преди една година. Тя беше дълго чакан проект. Дълго време убеждавах момчетата да направим тази песен, защото наистина тя е..

публикувано на 19.03.19 в 12:28

Ник Пауъл- председател на международното жури в "София филм фест 2019"

Английският продуцент Ник Пауъл бе председател на международното жури в 23-тото издание на София филм фест. Той осезателно присъства и в музикалната и в кино индустрията, заставайки зад   изпълнители и филми, които впоследствие стават световно признати. Началото на кариерата си поставя навлизайки в музикалния бранш  заедно с английския бизнесмен..

публикувано на 18.03.19 в 17:49

АФИС: Трима от четирима запитани не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж

Трима от четирима запитани не одобряват премахването на надбавките за трудов стаж. Дори и по-голямата част от младите служители и специалисти са на мнение, че не трябва да има премахване на надбавките. Това заяви в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" Стефан Георгиев от социологическа агенция „Афис“ по повод последното проучване на агенцията,..

публикувано на 18.03.19 в 17:47

Анджела Георгиу подари 5 биса на българската публика

Анджела Георгиу е може би последната класическа „оперна дива“, велика изпълнителка на най-важния сопранов репертоар от Верди и Пучини с блестяща повече от 30-годишна кариера. Концертът й в Зала 1 на НДК, заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров се превърна в едно от най-големите събития на сезона и за пореден..

публикувано на 18.03.19 в 17:02

Пловдивската опера представи „Катерина Измайлова” в Народния театър „Иван Вазов“

За съжаление геният на Шостакович като оперен композитор е жестоко попарен от властта и той ни оставя само две значими опери. Първата, написана в комичен дух, е „Нос”, а втората - „Катерина Измайлова”, която Шостакович пише едва 26-годишен. Тази опера, съчетала в себе си гротеска и лирика, ирония, сарказъм и опрощение, сама по себе си..

публикувано на 18.03.19 в 14:20