Йордан Камджалов: Малер е нещо, което ще докосне всекиЗа 59-ти път Русе ще се превърне в музикална столица на България и в продължение на 16 дни всичко ще е музика. Началните акорди на фестивала "Мартенски музикални дни"  ще бъдат изсвирени от Русенскета филхармония, под диригентството на маестро Йордан Камджалов. Веднага след откриването в Русе, съставът заминава за Варна, а на 17 март  столичната зала "България" ще бъде домакин на тази програма.

Така с откриването на 15 март предстоят 16 дни, заредени с творческата енергия на над 650 участници от три континента, представени в над 40 събития, серия от фестивални дебюти, нови имена, разнообразие от ярки оркестрови и ансамблови програми с вълнуващи сценични партньорства, майсторски класове и изложби.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Дон Карлос" от Верди, под диригентството на Сунай Муратов.

Голяма част от концертите ще бъдат предавани пряко по Българското национално радио.

В прикачения звуков файл ще чуете репортажа на кореспондентката на БНР от Русе Ася Пенчева,  който съдържа интервю с директора на Русенската Опера Иван Кюркчиев и маестро Йордан  Камджалов, който  смята, че  Малер е нещо, което ще докосне всеки. Това е авторът на човешката душа.  Малер е предизвикателство за всеки оркестър... Малер не не автор, който може да бъде изсвирен удобно или който може да бъде преживян между другото. Това е автор, който се свързва с понятието емоционален  екстремизъм... технически екстремизам  на много нива, също... Малер създава една мания, както е създал Вагнер за операта, в началото на 20 век... Малер ще  разбие завинаги с клишето, че  е недостъпен...Негоната музика е много по-достъпна от музика от Моцарт. Единственото нещо, което е шокиращо стряскащо и непостижимо трудно за мен е Моцарт.

 ВИЖТЕ ОЩЕ

„Манру“ от програмата на OperaVision

Много приятна изненада за мен бе спектакълът на Полската национална опера, включен в платформата „OperaVision“. Това бе напълно непознатата опера “Манру“ от Игнаси Ян Падеревски, едно произведение с красива музика и колоритен сюжет от композитор, когото мислех, че познавам. Знаех, че той е бил един от най-големите пианисти в световен мащаб в..

публикувано на 21.05.19 в 18:27

Лента разказва за меценатската фамилия Блументал на фестивала за документални филми „Епок“ в Израел

Дали меценатството се предава с майчиното мляко? За семейството на пианистката Фелиция Блументал (звезда сред концертиращите пианисти между двете световни войни) това е така. На нейно име е наречен един от най-престижните израелски фестивали. Той, заедно с фестивала за филми за изкуството „Епок“, представиха филм за тази непозната, но много..

публикувано на 21.05.19 в 11:53
Група Jeremy? е големият победител на юбилейното издание на конкурса за нови български песни

Група Jeremy? е големият победител на юбилейното издание на конкурса "Пролет 2019" на БНР

На галаконцерт в първо студио на Българското национално радио в понеделник вечерта бяха връчени наградите от 50-ия юбилеен конкурс за нова българска поп и рок песен "Пролет 2019". Голямата награда на селекционния екип и участие във фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Холандия, спечели групата Jeremy? с песента си Day After Day по музика..

обновено на 21.05.19 в 11:12

Балетът на Старозагорската опера представя „Гето“

На 21 май Балетът на Старозагорската опера ще представи на сцената  на театъра премиерния спектакъл „Гето“ на световноизвестния италиански хореограф Марио Пиаца. Като оптимист по природа и космополит определя себе си италианският хореограф Марио Пиаца, който този път избра балета на Старозагорската опера, за да постави за втори път на..

публикувано на 21.05.19 в 10:40

„Дон Кихот“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

Прожекциите от кино сезоните на някои от най-престижните оперни и балетни театри ни дават възможност да проследим представянето на част от техните продукции. С голям интерес очаквахме прожекцията на балета „Дон Кихот“ от Минкус от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ в постановката на знаменития балетист Карлос Акоста...

публикувано на 20.05.19 в 15:25