Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири поправки ще бъдат гласувани от британските депутати преди вота за Брекзит

| обновено на 14.03.19 в 19:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В британската Камара на общините е в ход или за този час е насрочено гласуване дали Брекзит да бъде отложен.

Резултатът ще стане ясен по-късно, но принципно на депутатите е предложено да подкрепят краткосрочно „техническо“ отлагане до 30 юни, ако одобрят сделката на Тереза Мей, за да има време да бъде прието необходимото законодателство за излизане от ЕС със споразумение.

Преди вота за това дали Брекзит да бъде отложен ще бъдат гласувани четири поправки, едната от които е на Тереза Мей да не се позволява повече да внася сделката си за гласуване.

За първи път е одобрена за гласуване внесена поправка дали да има втори референдум за Брекзит.

Депутатите отново са изправени пред объркващ избор, ако трябва да се вземат предвид многото фактори, които влияят на Брекзит.

Расте обаче и недоволството срещу Тереза Мей заради нейната неотстъпчивост. Депутатът от Консервативната партия Джордж Фрийман заяви, че Тереза Мей трябва да предложи да подаде оставката си след Брекзит, за да убеди торите да подкрепят сделката й. Евроскептикът Кристофър Чоп заяви, че сериозно би се замислил дали да гласува вот на недоверие в премиера, ако лейбъристие  внесат такъв. Междувременно са в ход интензивни разговори между правителството, брекзитиърите, северноирландските юнионисти и междупарламентарните групи в търсене на решение за излизане от кризата.

Депутатите в британската Камара на общините гласуват трети ден поред за съдбата на Брекзит. След като във вторник отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей, а снощи гласуваха Обединеното кралство да не излиза от ЕС без сделка, днес законодателите ще гласуват дали Брекзит да бъде отложен. Премиерката Тереза Мей не се яви в парламента днес заради проблеми с гласа. Дясната ѝ ръка Дейвид Лидингтън откри дебатите в парламента. По неговите думи, депутатите ще бъдат изправени пред „очевидния“ избор за кратко отлагане на Брекзит, ако одобрят сделката на Мей, или много до-дълго отлагане, ако отхвърлят сделката. Гласуването тази вечер изглежда малко по-сложно, защото формулировката на правителствената процедура е доста тежка.

Конкретно за вота тази вечер са нужни повече пояснения. Първото е, че председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу одобри преди вота гласуването на четири поправки. Те са следните: на Сара Уолъстън за удължаване на член 50 и даване на време за референдум за Брекзит; на Хилари Бен – следващата сряда да бъде посветена на дебат за поставяне началото на процес депутатите да проведат пробни гласувания на алтернативи за Брекзит; на лейбъристите – за удължаване на член 50, за да се даде време депутатите да  постигнат консенсус за различен подход към Брекзит, и на Крис Брайънт – на Тереза Мей да не ѝ бъде позволявано да връща сделката си отново за гласуване в Камарата на общините.

А ето как е формулирано и предложението на правителството за отлагане на Брекзит в три точки. Първо, след гласуванията на 12 и 13 март и договореностите правителството ще поиска ЕС да се съгласи на удължаване на срока на член 50. Второ, ако Камарата одобри резолюция по споразумението по развода и политическата рамка за бъдещето отношения до 20 март, правителството ще поиска от ЕС отлагане до 30 юни, за да може да се приеме необходимото законодателство. И трето, ако Камарата не одобри такава резолюция до 20 март, то е най-вероятно на следващия ден на срещата на високо равнище ЕС да поиска ясен мотив за отлагането и ако го одобри, да определи период, който, ако надхвърля  30 юни, ще изисква Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите в британския парламент ще гласуват дали да се отложи Брекзит

Депутатите в британската Камара на общините гласуваха Обединеното кралство на всяка цена да не излиза от ЕС без сделка. 321 депутати гласуваха „за“ предложението и 278 „против“. Днес депутатите ще гласуват дали да се отложи Брекзит. Незабавно след..

публикувано на 14.03.19 в 00:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност...

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат..

публикувано на 29.03.24 в 09:35