Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Мария Пеева

"Смазващ доклад на САЩ за човешките права у нас" е водещото заглавие на "Дума". В доклада на Държавния департамент се констатира, че властта е увеличила натиска върху българските медии. Арестът на Иванчева се посочва като пример за беззаконие.

Бившият БОРКОР продължава да харчи безсмислено пари, информира "Сега". Става дума за една доказала се като безсмислена институция, която преди година се вля в антикорупционната мегаагенция. Служителите й обикалят училищата и детските градини, за да внедряват антикорупционно обучение, а в УНСС дори е открита нова специалност в степен "магистратура" - едногодишно обучение "Противодействие на корупцията".

По данни на НОИ през 2018 година най-бедни са били пенсионерите в Разград и областта, съобщава "24 часа". В София, Перник и Бургас пък пенсиите са били най-високи. Разликата между двете равнища е 144 лева.

Според изводите от проведения вчера икономически форум повишаването на доходите и жизнения стандарт с 40 процента ще спре емиграцията на българите. "Труд" цитира данни от форума, че всяка година пазарът на труда у нас губи по 40 хиляди души. Всички са приели, че основният проблем за страната ни е демографският.
   
"Стандарт" предлага интервю с Радосвет Радев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара. Той е категоричен, че новата икономика може да осигури и десет хиляди лева заплата, но са нужни стимули за тази икономика.  

 "МВР се подигра с полицаите" пише на първа страница "Сега". Въпреки обещанието на министъра, изненадващо се оказа, че няма пари за двойно увеличение на нощния труд, пояснява вестникът.

"Труд" акцентира на участието на премиера Бойко Борисов в Седмия глобален форум в Баку, столицата на Азербайджан. "Договаряме с Баку газ за хъб "Балкан", пише изданието. Борисов е казал, че след 2020 година азерският газ ще задоволява до една трета от нуждите на страната ни.
 
"Стандарт" излиза с водещо заглавие "10 милиарда потънаха в пирамида". За 30 години преход във финансови измами са потънали точно толкова пари на българи, доверили се на различни измамници с обещания за високи дивиденти.

Повече от шест хиляди перверзници са описали секс с българчета в интернет през 2018 година, информира "Телеграф". Изнасят момиченца за проститутки в Швеция според доклад на Агенцията за закрила на детето. Педофилите успяват да разговарят с децата и тинейджърите за техните проблеми и в това се крие част от успеха им да установяват контакт с подрастващите, обясняват психолози.

Според "Монитор" занаятчийските паралелки се разрастват за сметка на езиковите паралелки. Все повече профили се открит обаче по математика и природни науки в гимназиите. В Пловдив ще има 24 нови специалности за средното образование.

"Земя" цитира Румен Овчаров, който, в телевизионно интервю, пита "Трябва ли 11 пъти да загубим, за да разберем, че Станишев не трябва да води листата?". Коментарната рубрика на броя е озаглавена "Сергей, бъди джентълмен". Повод е все още нерешеният въпрос кой да води листата на БСП за Европейския парламент - Сергей Станишев, Деница Златева или Елена Йончева.

Евродепутатът Андрей Новаков, в интервю за "Монитор", се опасява, че до края на мандата на този европарламент има риск пакетът "Мобилност" да влезе за гласуване в пленарната зала. Това вероятно няма да е в интерес на българските превозвачи.

Лекари предупреждават, че широко рекламираните белтъчни диети са опасни за бъбреците, пише "24 часа". Медиците алармират и че българите употребяват много сол. Друг лекар съветва да използваме активно предстоящите слънчеви дни, за да натрупаме витамин Д, който е важен за опорно-двигателния ни апарат и имунитета.

   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната...

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица - изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица - изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42