Нели Дончева: Увеличават се хората, които подават сигнали за незаконна сеч

Снимка: ОД на МВР-Монтана

Увеличават се хората, които подават сигнали за незаконна сеч, каза пред БНР Нели Дончева от програма „Гори“ в природозащитната организация WWF. Незаконният дърводобив в България е между 1/4 и 1/3 от размера на официално добитата дървесина, което формира сенчест бизнес за близо 150 млн. лв. годишно.

Дончева обясни как може да се разбере дали една сеч е незаконна – трябва да се види дали на отсечените трупи дървесина има пластини. "Номерът на камион, превозващ трупи, се оказва, че не е достатъчен", каза тя и изказа мнение, че номерата на всички камиони трябва да се направят публични, за да се подобри възможността за граждански контрол. Според нея това е начин за слагане на „чадър“ над определени незаконни сечи. За всяка незаконна сеч може да се каже, че има позволително, но не може да се види в системата. Дончева коментира:

„Тези отворени вратички към този момент, които все още позволяват кражбите в горите, трябва да ги затворим. Държавата има възможност да го направи. Защо не направят публични и електронните билети за транспортиране на дървесина от склад към друга фирма? Едно от обясненията е, че това е търговска тайна. Името на фирмите може да бъде заличено – това не е проблем“.

Чрез интернет платформа на WWF човек може да се локализира и да види в кое горско стопанство се намира, каза Нели Дончева и посочи, че в платформата са качени всички разрешителни за сеч до края на 2018 г.

От организацията са отправили многократно предложение към Агенцията по горите да се осигури динамичен достъп между издаваните позволителни за сечи и платформата на WWF. До този момент обаче няма отговор.

Другият вариант да се провери дали има издадено позволително за сеч е да се локализират хората и да проверят в базата данни на Агенцията по горите, каза още Нели Дончева от WWF.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.