Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист от "Либерасион" твърди, че Пинятаро била принудена да крие факти около назначението на Зелмайер

| обновено на 18.03.19 в 08:08
Мартин Зелмайер
Снимка: Европейска комисия

Журналистът от вестник "Либерасион" Жан Катремер твърди, че самоубилата се директорка на "Човешки ресурси" в правната дирекция на Европейската комисия Лаура Пинятаро била принудена да крие факти от Европейския парламент и европейския омбудсман около самоназначаването на Мартин Зелмайер за генерален секретар на Комисията.

За самоубийството писа именно вестник "Либерасион", а преди дни от Европейската комисия потвърдиха информацията за инцидента, станал през декември миналата година.

В интервю за "Хоризонт" Жан Катремер твърди, че не е проведено вътрешно разследване на трагедията, довела до трагичния край на живота на висшата юристка.

Катремер публикува своето разследване, което е продължение на друг скандал, също предизвикан от негова статия – назначаването на генералния секретар на Комисията Мартин Зелмайер. Катремер нарича комисията "Юнкер" "авторитарна и сталинистка, която по нищо не се различава от унгарския премиер Виктор Орбан". 

На въпрос за тезата на Комисията, че става дума за лична трагедия заради развод, той отговори:

“Тя не беше разведена, макар да е смятала да се раздели със съпруга си. Всяка загуба на човешки живот е трагедия, но бих искал да попитам на какво основание Комисията твърди, че тук става дума за лична трагедия? Къде е вътрешното разследване? Как то отхвърля вероятността за тормоз и натиск?“.

Катремер не се притеснява, че Комисията може да му заведе дело:

"Моето разследване е достатъчно солидно. То продължи доста дълго време – повече от два месеца. Аз събрах всички необходими свидетелства, групирах всички сведения и ничии обвинения от Европейската комисия няма да издържат. Разбира се, статията беше прочетена няколко пъти от адвокатите на "Либерасион", за да се избегнат всякакви клеветнически моменти. Така че не изпитвам никакви притеснения.

Даже бих казал, че е изключително в мой интерес да заведат срещу мен дело за клевета. Нека напомня, че последна в Европейската комисия срещу мен това направи еврокомисар Едит Кресон и това приключи с колективна оставка на цялата Комисия". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Видна правистка от ЕК е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск

Видна правистка от Европейската комисия е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск да прикрива нерегламентираното назначаване на Мартин Зелмайер като генерален секретар на институцията, се твърди в обширна статия на в-к "Либерасион"...

публикувано на 15.03.19 в 16:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер, ще докаже, колко е недомислена редакцията на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация, след това се скараха с него и направиха конституционни поправки, за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил..

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на..

публикувано на 29.03.24 в 12:39