Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Осъдени души" - приказка, която трябва да бъде разказана умно и дълбоко



Осъдени души" е шестият и предпоследен режисьорски филм на Въло Радев, неговата любима работа. Лентата  е от 1975 година, по сценарий и режисура на Въло Радев. Оператор е Христо Тотев, а художник – Константин Джидров.. Създаден е по романа „Осъдени души“ на Димитър Димов. Музиката е композирана от Митко Щерев. През ноември 1975 г., месец след премиерата на филма, Центърът за социологически проучвания провежда анкета в столичните киносалони "Сердика" и "Славейков". Сред достойнствата на филма 47% от анкетираните са посочили музиката, приблизително 44% – яснотата на фразите, други 42% са за добре пресъздадената атмосфера на времето. Редица зрители обаче са несъгласни с избора на чуждестранни артисти за главните роли. Съпругата на Въло Радев си спомня, че още, когато е работил върху сценария на филма режисьорът вече е решил, че ще покани чужди артисти за ролите на Фани Хорн и отец Ередия. Във Варшава през 2015 г., преди прожекцията по повод 40 години от заснемането на филма Ян Енглерт разказва: " Сега сигурно бих играл по-добре...Малко хора знаят, че тогава главната роля беше предвидена за Ядвига Янковска- Чешлак, която Въло Радев беше харесал от филма "Трябва да убием тази любов". Казваше тогава, че без нея няма да направи филма, а аз трябваше да играя американеца Джордж". Ролята на отец Ередия първоначно е предвидена за Омар Шариф, после е имало идея продукцията да бъде френско-българска, но както казва Енглерт "французите и западните продуценти не бяха по мислълта на Радев, защото уж бяха съгласни да работят, но с друг режисьор. Разбира се Радев не можеше да се съгласи". Полският актьор е искал да играе с Катя Паскалева, тя е била една от актрисите, пробвани за ролята на Фани Хорн. " Но Въло Радев търсеше хладен и аристократичен тип."  За ролята на английската аристократка той избира унгарката Едит Салай.

Ян Енглерт е освучен на български от Коста Цонев, а Едит Салай - от Виолета Донева. Коста Цонев си спомня, че с Виолета Донева са се справяли много бързо, но Въло Радев, изключително прецизен, ги е връщал по 2-3 пъти на сцена, докато не бъде изпипано всичко.

На 23 март тази година полският актьор ще бъде удостоен с почетното звание " Доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ. След тържествената церемония той ще изнесе майсторски клас за студенти, специалисти и журналисти. Роденият във Варшава актьор и режисьор притежава и най-високото отличие на нашето министерство на културата: „Златен век" - печат на Симеон Велики". Преди време той получи приза от тогавашния министър Вежди Рашидов за приноса си в двустранните отношения. „За първи път ми се случва министър да дойде при мен, а не аз да отида при него. За моите 100 филма в Полша нямам награда, а сега тази от България е чест!", благодари тогава Енглерт. И разказа, че преди четвърт век бил в казиното на Монте Карло с познати и един от тях, полски бизнесмен, загубил паспорта си. Повикали управителката, тя дошла, огледала компанията, посочила Енглерт и казала: „Аз ви познавам, вие сте български актьор". „Ето това е филмът „Осъдени души", ето това е България в моя живот", казва Енглерт.

Чуйте още за историята на филма и откъси от него в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14