Иван Брегов: Шепа депутати за пореден път прокарват спорни текстове за статута на съдебната власт

Няма достатъчно представители на съдиите във ВСС, смята той

Снимка: www.ngobg.info

„Тенденция е и в този ВСС по ключови въпроси в правосъдието те да се изказват последни. Но тази последна дума не е скрепена с необходимата доза аналитичен подход, нито със защита на магистратското съсловие, а по-скоро да понадушат накъде отива политическият кантар и да изберат по-тежката страна“. Това коментира пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика. Той подчерта, че квотата на съдиите в съдийската колегия е недостатъчна, за да покрие стандарта за независимост при решаване на техните кариерни и дисциплинарни въпроси.

Правната комисия в парламента прие поредни промени в Закона за съдебната власт. Те са свързани както с възможността за обжалване на актове на ВСС, така и с мандатите на главния инспектор и други ключови за развитието и управлението на съдебната система процедури.

„В последните години законът се променя по няколко начина. Единият – да се вкарат безумни текстове, които да скандализират обществото. Под тях да се вкарат доста по-опасни текстове, които минават тихомълком и покрай тях да се сложат и 1-2 смислени разпоредби. И тук е спазен този подход“, обясни Брегов в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него е спорен текстът за председателите на съдилищата. Също спорен е и текстът относно мандата на главния съдебен инспектор, който проверява работата на съдиите и Инспектората, каза Брегов и добави:

„Там се казва, че може да бъде назначен инспектор или главен съдебен инспектор, който не довършва мандата на освободения, а започва нов мандат. Когато една парламентарна група има сериозно мнозинство и се чувства силна, тя може да въздейства по определен начин върху Инспектората, да освободи инспектор, да подмени състава, за да изкара той нов 5-годишен мандат, и когато слезе от власт, тя да остане силна в правосъдието, да си обезпечи сериозно политическо влияние. Това е тежкото. Този текст е съпроводен с друга много спорна разпоредба, която дава възможност при освобождаване Инспекторът или главният съдебен инспектор да бъде назначен на същата по степен длъжност в съдебната власт“.

Иван Брегов подчерта, че този тип раздаване на постове и облаги в правосъдието се променя винаги преди започване и преди изтичане на мандата на ВСС: „Казва ви се – ако слушате, ще получите, ако не сте слушали – ще ви накажем“.

В този смисъл експертът припомни, че идва краят и на мандата на главния прокурор.

„Когато се променя една от ключовите власти в България, нейният статут, а именно съдебната власт, на нея не й е даден почти никакъв механизъм да защити правата си, да изкаже своето мнение за това какво се случва с нейния статут. Шепа депутати, прескачайки Министерски съвет, за пореден път прокарват доста спорни текстове относно статута на съдебната власт, статута на съдиите, прокурорите и следователите“, коментира той.

По думите му, за близо 2 години, откакто се прави „основен ремонт на Закона за съдебната власт“ след промените в Конституцията, вече имаме 11 поправки:

„Това показва каква е нагласата и виждането за администриране на съдебната власт – един постоянен хаос“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33