Омбудсманът иска проверка за натиск върху медиците, участвали в националния протест

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще поиска проверка от прокуратурата дали е упражняван натиск върху медицински специалисти, участвали в националния протест в София. На 1-ви март те излязоха на демонстрация пред Министерството на здравеопазването за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Повод за сезиране на държавното обвинение са сигнали, които Манолова е получила от специалисти по здравни грижи в няколко града на страната.

"Спрете натиска върху медицинските специалисти", посочва в позиция до медиите Манолова и допълва, че са ѝ предоставени данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. Например ден след протеста медицинска сестра била командирована от управата на столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници и без да е инструктирана за новото работно място.

Има сигнали, че представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие върху протестиращите медицински работници, изтъква Манолова. Тя намира за напълно справедливи исканията на медицинските специалисти и за абсолютно недопустимо оказването на натиск върху тях, без значение дали административните ръководители споделят, или не исканията на протестиращите.

"Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в Конституцията на България. Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция", посочва още Мая Манолова.