Финансирането на дейности на военния полигон "Ново село" може да бъде ограничено

Снимка: БТА

Финансирането на дейности на военния полигон „Ново село“ може да бъде ограничено, става ясно от документ на Пентагона.

Едно от обясненията е, че средствата се пренасочват от американското военно министерство към строежа на стената по границата с Мексико.

САЩ имат намерение да изграждат склад за муниции за малко над пет милиона долара на "Ново село", но това може и да не се случи, ако плановете на президента Тръмп бъдат одобрени. Заради решението му да има стена с Мексико беше обявено дори военно положение в САЩ.

От началото на мандата американският президент настоява съюзниците да плащат за американските съоръжения на тяхна територия. У нас, освен  "Ново село" се ползват и военновъздушните бази "Граф Игнатиево" и "Безмер".

Според американският посланик Ерик Рубин за последните години инвестициите на САЩ в българската армия възлизат на над триста милиона долара. 50 милиона от тях са отишли за военновъздушните сили.

От 2015 година са били вложени 43 милиона долара в проекти в авиобаза "Граф Игнатиево" и "Ново село".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов

Ахмед Ахмедов: Лесно е човек да бъде турчин в Турция, но е трудно да бъде турчин извън нея

Колкото по-силна в икономическо отношение е Турция, толкова повече живеещите на Балканите мюсюлмани и турци се чувстваме по-спокойни. Това заяви заместник-председателят на ДПС и депутат от Разград Ахмед Ахмедов на форум в Чорлу, посветен на насилствената емиграция на българските граждани от турски произход през 1989 г., цитиран от "Ихляс хабер..

публикувано на 16.06.19 в 14:46
Борис Джонсън и Тереза Мей

Борис Джонсън остава фаворит за мястото на Мей

Във Великобритания проучвания на общественото мнение показват, че Борис Джонсън е явен фаворит за лидер на торите не само в парламента, но и сред гласоподавателите. Естър Маквей – една от отпадналите кандидати в битката за лидер на торите – заяви, че подкрепя Борис Джонсън в продължаващата надпревара. Естър Маквей, която отпадна в..

публикувано на 16.06.19 в 14:27

Иран поиска обяснения от Вликобритания за позицията й за нападнатите танкери

Иран привика британския посланик в Техеран, за да изрази недоволство от намесата на Великобритания, която подкрепи обвиненията на САЩ, че Иран стои зад нападенията срещу танкерите в Оманския залив. Иран отрича да стои зад експлозиите по натовареното водно трасе, но британският външен министър Джеръми Хънт подкрепи становището на..

публикувано на 16.06.19 в 14:20
Държавният глава беше гост в пловдивското село Труд за 150-годишнината на местната църква.

Радев: Госпожа Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави

Президентът Румен Радев заяви, че е важно България да има сплотена политическа опозиция. "Липсата ѝ ще бъде пагубна за нашата демокрация", заяви държавният глава в пловдивското село Труд, където беше гост за 150-годишнината на местната църква. Президентът подкрепи решението на Корнелия Нинова да оттегли оставката си като лидер на БСП: По повод..

публикувано на 16.06.19 в 14:07

Проверява се случай на преминаващи училищни автобуси през бариери на жп прелез

Неработещи бариери и светлинната сигнализация създават проблеми на железопътния прелез в павликенското село Стамболово. Проверява се случай на преминаващи училищни автобуси през спуснатите бариери на проблемното съоръжение. Сигнализацията и бариерите на жп прелеза в Стамболово аварират често и водачите преминават при сериозен..

публикувано на 16.06.19 в 13:57