Българското малцинство в Сърбия е поискало 30% българско съдържание в учебните програми

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Българското малцинство в Сърбия е поискало 30 процента българско съдържание в учебните програми по география, история, музика и изобразително изкуство. Това стана ясно, след като омбудсманът Мая Манолова и сръбският ѝ колега Зоран Пашалич изслушваха граждани с обща приемна в Цариброд, Сърбия. 

Манолова се е ангажирала да съдейства за среща с екипа на сръбското министерство на образованието в София, така че този въпрос да намери решение с помощта на българското просветно ведомство. 

Пред Манолова и Пашалич българите са се оплакали от начисляване на суми за комунални услуги и добавките към тях, събирани от частни съдебни изпълнители или от съдилища. Поставили са и въпроси за неизплатени обезщетения от предприятия, които са приватизирани и впоследствие фалирали. Засегнали са още темите за бедността и липсата на препитание. 

Сънародниците ни са поставили като проблем и излъчването на БНТ, както и възможността да се вписват в гражданските регистри и с българските си фамилии. По този проблем Манолова е разговаряла с кмета на Цариброд, Владица Димитров, който я е информирал, че вече е започната процедура за оформяне на документите в съответствие с желанията на българската общност.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33