Расте броят на постоянно пребиваващите в Кюстендил и региона чужденци

Сградата на община Кюстендил
Снимка: БГНЕС

Над три пъти повече са били постоянно пребиваващите в района на Кюстендил чужденци през 2018 година в сравнение с 2017-а.

Част от чужденците в района получават и български лични документи. 90% от кандидатите са с български произход и са граждани на съседни държави - Сърбия, Северна Македония, има и албанци.

"За тях интересът към българската адресна регистрация и пребиваване в България е свързан с намерена ниша на пазара на труда. Това е възможност да регистрират фирми, които са главно в транспортния сектор заети и тази възможност им дава повече шансове за реализация на пазара на труда и в Европа", обясни говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка.

10 на сто от заявленията за продължително и постоянно пребиваване са от граждани от трети държави, допълни Табачка.

"Те са постоянни представители на фирми и трудово заети в България. Сред тях има и такива, които кандидатстват за такова пребиваване поради причина сключен брак. Една малка част от тях са пенсионери,  също граждани на трети страни, които са социално осигурени и биха искали в спокойна и красива среда да изкарат по-голямата част от старините си."

Според Борислав Крумов - директор на Етноцентър в Кюстендил, чужденците се установяват в Кюстендил основно заради българското гражданство и българските лични документи.

"Но за радост има и много граждани на европейските страни, които се установяват тук, идват да живеят не за друго, а заради природата. Кюстендил, знаете, и регионът е едно уникално място, осеяно с много туристически и природни забележителности."

Чужденците избират района на Кюстендил за постоянно пребиваване и заради евтините имоти.

"Има и много евреи, израелски граждани, които се заселиха тук, които вече научиха и български. Определено харесват така нашата природа, нашите места. Даже довеждат други израелци, които идват тук, които посещават не само СПА комплексите, големите хотели в Кюстендил, но посещават и малките къщи за гости", подчерта Крумов. 

Чуждите туристи проявяват интерес към местния бит и обичаи. "Отиват по селата, отиват при бабите, отиват да видят как се прави зелника, да видят как се правят кошниците."

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също потвърди, че районът се превръща в предпочитано място не само за туризъм, но и за живеене. "През последните 18 месеца Кюстендил не разочарова гостите си. Културните институти и инфраструктурата, частният бизнес вече предоставят услуга на ниво, което впечатлява и респектира", коментира градоначалникът.

Чуйте повече в звуковия файл