Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП предлага замразяване на членството партията на Виктор Орбан

| обновено на 20.03.19 в 17:17
Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешната среща в Брюксел на Европейската народна партия официално бе предложено за замразяване на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС и лишаване на правото ѝ на глас. Това съобщи евродепутатката Естер де Лане, зам.-председател на парламентарната група на ЕНП.

Решение не се взема веднага, предстои наблюдение, което може да продължи седмици или месеци.

Баварският депутат и лидер на ЕНП в ЕП Манфред Вебер пък съобщи, че ще бъде създаден т.нар. "комитет на мъдреците", който да следи поведението на ФИДЕС. Един от тримата му членове ще е бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

По-рано днес лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че замразяването на членството на ФИДЕС в ЕНП ще бъде добра възможност, докато не бъде възстановено доверието в премиера Виктор Орбан. В реакция Будапеща обяви, че по-скоро партията ще напусне ЕНП, която е най-голямото политическо семейство в ЕС.

„Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да има нормално пълноправно членство“, каза Крамп-Каренбауер, която е сочена за наследничка на Ангела Меркел на канцлерския пост.

Дотук се стигна след конфликт на Орбан с лидерите на ЕС, които унгарският премиер обвинява в проимигрантски политики. Будапеща предприе и кампания с билбордове в родината си срещу шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера финансист Джордж Сорос. Брюксел на свой ред вини Орбан в неспазване на принципите на върховенството на закона и нарушаване на фундаменталните ценности на общността.

Жан-Клод Юнкер, който също е част от ЕНП, смята, че ФИДЕС трябва да бъде изключена от ЕНП.

В реакция на заплахата от Берлин шефът на унгарския кабинет заяви, че ФИДЕС веднага ще напусне ЕНП, ако членството ѝ бъде замразено.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Манфред Вебер

Вебер: Орбан трябва да спечели отново доверието на партиите от ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да направи повече, за да не бъде изключена неговата партия ФИДЕС от политическото си семейство - Европейската народна партия. Това заявява в публикувани днес откъси от интервю пред списание „Шпигел“ председателят..

публикувано на 15.03.19 в 16:57
Виктор Орбан

Орбан настоя да не бъде изхвърлян от ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан е написал писмо до европейските политически лидери, които искат изключването на партията му ФИДЕС от редиците на Европейската народна партия. В него той се е извинил за обидния си език, но отстоява политическите си..

публикувано на 14.03.19 в 11:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05