Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът прати екоминистъра да инспектира Шабленското езеро

2
Заради драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и заедно с областния управител на Добрич да провери лично ситуацията с Шабленското езеро. Борисов нареди да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

Същевременно Миглена Иванова – експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна, каза за „Хоризонт“, че аварийното изпускане на езерните води не е нарушило природните дадености. Тя информира и за ситуацията с изгорелите площи:  

„В границите на защитената територия са изгорели сухи тревни съобщества и тръстика на площ около 5 декара, а общата засегната площ е около 17 декара. За случая е уведомена Районна прокуратура Добрич”, каза Миглена Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Десетки видове птици без гнезда заради засушаване на Шабленския езерен комплекс

Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро е установил екип на Българското дружество за защита на птиците. Благодарение на засушаването десетки видове водолюбиви птици са загубили местообитанията си за гнездене...

публикувано на 19.03.19 в 17:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от..

публикувано на 24.04.24 в 16:01

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане"...

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша..

публикувано на 24.04.24 в 15:42
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари,..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за..

публикувано на 24.04.24 в 14:57