Образователен център за деца отваря врати в Института за етнология и фолклористика

| обновено на 21.03.19 в 11:47
4
Снимка: Институт за етнология и фолкористика с етнографски музей към БАН

Модерен образователен център ще бъде открит в Института за етнология и фолкористика с етнографски музей към БАН. Три зали ще посрещат деца, като в рамките на няколко образователни програми специалистите от Института ще показват българските традиции.

Повече от две години продължи благотворителната кампания, чрез която бяха ремонтирани помещенията в Княжеския дворец, уточни за „Хоризонт“ доц. Петко Христов, изпълняващ длъжността директор на етнографския музей към БАН:

„Ремонтът и оборудването на образователния център ни струваше около 50 000 лева, като по-голямата част от тази сума я даде Българската академия на науките, но също и редица фирми. Трябва в центъра на София, в тази емблематична сграда на Княжеския дворец, да има място, където децата ни да се докоснат до този майсторлък, който предците им са ни го предали“.

„Едната зала се казва „Кукер" - в нея ще се показват занаяти, които изискват малко повече сила. Втората зала сме кръстили „Самодива" - оборудвана е с кухня за приготвяне на обредни кравайчета. „Малък змей" е третата зала, тя е за най-малките, те ще бъдат занимавани с фолклор", разказа още доц. Христов.

Повече за образователния център можете да чуете от репортажа в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33