Георги Богданов от Националната мрежа за децата:

Санкцията за отсъстващи от училище деца ще задълбочи бедността в страната

Снимка: БНР

Предложените наказателни санкции - детските надбавки да се спират за една година, ако детето има повече от 5 неизвинени отсъствия за 1 месец, ще бъдат контрапродуктивни и няма да задържат децата в училище, каквато е политиката на управляващите, а напротив, ще ги отблъснат. Това коментира пред БНР председателят за Националната мрежа за децата, която обединява над 150 организации в страната, Георги Богданов, по повод предложението на ГЕРБ като изменение на Закона за семейните помощи за деца. Текстовете се очаква да бъдат внесени в парламента тази седмица.

„Бедността сред децата е огромна. Почти всяко второ дете у нас живее в риск от бедност. В Европейския съюз сме страната с най-висока бедност. Най-голям проблем е, че с това бедността ще се задълбочи още повече. А бедността кара децата да не се връщат в училище. Те започват да работят, да гледат по-малките си братя или сестри“, каза още Богданов в предаването „Хоризонт до обед“.

Той подчерта, че това е наказание спрямо бедните деца, но „бедността не е само сред етническите групи, бедността е сред всички“.

„Тази санкция няма да бъде насочена към богатите родители, деца от богати семейства не ходят на училище – скучно им е, бягат от клас, пътуват, ходят на ски училище. Най-големият проблем е, че ГЕРБ се опитва да наложи един националпопулистически елемент, взет от ВМРО. Това е недопустимо. Етнизирането на българското образование е пагубно и за българите, и за ромите, и за всички, които учат. Най-голям проблем ще има за всички училища. Бедните деца, които ще бъдат наказвани, няма да се връщат отново в училище, защото ще бъдат карани да работят, ще има насилие в семейството и кризите в тези бедни семейства ще бъдат много големи“.

„Това е популизъм, не реално действие за помощ на българските семейства", категоричен е Георги Богданов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33