Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев: ЦИК трябва в най-скоро време да обяви обществена поръчка за машинното гласуване

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Днес президентът Румен Радев ще се срещне с новото ръководство Централната избирателна комисия, а самата тя ще проведе и първото си работно заседание.

Една от точките в дневния ред на заседанието е изборът на говорител, заяви пред БНР настоящият говорител на ЦИК Александър Андреев.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той посочи, че днес ще бъдат приети основни решения във връзка с работата на самата комисия и следващите ѝ стъпки.

„Един от основните въпроси, които възникват при организацията на тези избори, е именно машинното гласуване, като това е едно от предизвикателствата във връзка и с изменението на Изборния кодекс. Разбира се, предходната ЦИК започна да работи и в рамките на своите правомощия започна работа, за да осигури основа за работа на приемниците и да може окончателно да бъдат оформени документи, свързани с обществената поръчка“, отбеляза Андреев.

Той допълни, че тази поръчка трябва да бъде обявена в най-кратки срокове, за да може да се даде възможност на участниците в процедурата, които биха желали да осигурят съответните машини.

По думите на говорителя на ЦИК машинното гласуване не е свързано само с производство или наемане на въпросните машини, а с всички други дейности, включително тяхното одитиране, сертифициране и много други дейности.

Все пак новата ЦИК е сформирана едва вчера, когато бе и първото ѝ организационно заседание, така че за момента не можем да се ангажираме с конкретни срокове, каза още той.

Андреев подчерта, че няма забавяне в работата на ЦИК, която ще работи пълноценно и максимално бързо, за да може да бъде направено всичко възможно за осъществяването на машинно гласуване така, както е предвидено в ИК.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа за заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането.  След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комисията по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали, дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.  От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори 2 в 1 на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент.  Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя..

публикувано на 23.04.24 в 15:47