Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Ангелов: ВМРО се готви за самостоятелно участие на евроизборите

Юлиян Ангелов
Снимка: БГНЕС

ВМРО провежда утре редовния си 7-ми конгрес, на който ще бъдат обсъдени изборите за Европейски парламент. Поканени са и представители на европейските консерватори на различни страни, както и коалиционните партньори на партията.

„Конгресът е свикан не само по повод изборите, но и по повод редовността, която налага и по закон“, уточни пред БНР Юлиян Ангелов,  организационен секретар на ВМРО и секретар на Парламентарната група на „Обединени патриоти“ и шеф на предизборния шаб на ВМРО

„До момента са постъпили различни предложения за членове на ръководството и предполагам, че най-вероятно самото ръководство ще бъде разширено с нови хора. Иначе за момента от гледна точка на това кой ще бъде председател на ВМРО, няма други предложения, освен направените от структурите за Красимир Каракачанов“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той подчерта, че участието на ВМРО в парламентарното мнозинство властта и във всички последни избори показа, че партията върви нагоре и няма нужда от промяна (на лидера - б.р.).

В отговор на въпрос за евентуална обща листа на „Обединени патриоти“ за предстоящите евроизбори Ангелов посочи, че поне за момента ВМРО се подготвя за самостоятелно участие във вота, което също ще бъде обсъдено на конгреса. И припомни, че вече има направена номинация за водач на листата в лицето на Ангел Джамбазки, „който според голяма част от българското общество е най-успешният български евродепутат“.

По повод предложението за вътрешни избори за листа на Патриотите Ангелов заяви, че те лидерите на другите парти не са приели присърце инициативата за общо явяване, въпреки желанието на ВМРО.

„Медиите трябва да искат базата данни, върху която са работили социологическите агенции“, каза Ангелов във връзка със сондажи, които показват, че ВМРО няма да успее да има свой евродепутат след изборите.

„Нямаме притеснения и смятаме, че Ангел Джамбазки отново ще бъде евродепутат“, подчерта организационният секретар на ВМРО. И допълни, че по данни на партията и на някои агенции около 30-37% от българите одобряват дейността на Джамбазки.

„По мои наблюдения шансът за общо явяване на евроизборите с „Атака“ и НФСБ“ е минимален“, коментира Юлиян Ангелов.

По повод скандала с апартамента на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов Ангелов заяви, че проблемът е, ако в тези сделки има нещо незаконно, което по някакъв начин е ощетило държавата или определени хора. „Първо трябва да се произнесат институциите, за да кажем нашето виждане по въпроса“, посочи той. 


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

Патриотите пак не се разбраха за общо явяване на евроизборите

Коалиционният съвет на „Обединените патриоти“ не стигна до окончателно решение дали коалицията ще се яви заедно на евроизборите през май. На срещата присъстваха само представителите на ВМРО и „Атака“. След почти едночасови разговори Красимир..

публикувано на 13.03.19 в 17:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон...

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от..

публикувано на 18.03.24 в 22:07