Започва националната кампания „България дарява“

Днес започва националната кампания „България дарява“, в която са обединени 12 граждански организации. Инициативата продължава до 31 март и има за цел да ангажира широк кръг от хора с обществено-значими каузи. Няколко са сферите, които всеки може да избере на https://bulgariadariava.bg/ - изкуство и култура, подкрепа за възрастни хора, образование, таланти, спорт, здравеопазване и др.

Пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум (БДФ) заяви, че анализите от последните години показват, че българите все повече даряват.

„Всъщност гражданските организации и техните каузи трудно намират място в публичното пространство, така че да вдъхновят повече хора да бъдат техни съмишленици. Именно заради това решихме да инициираме „България дарява“, каза Величкова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя обясни, че има подобна американска инициатива, която обаче се провежда само един ден, а 12-те организации са решили да удължат срока.

„Наши колеги ни убедиха, че има смисъл да инвестираме енергия в създаването на този сайт, който е като витрина на гражданските организации и техните добри истории. Ако разкажем историите на каузите една по една, съм сигурна, че много хора ще бъдат вдъхновени. Съветвам всеки да влезе, да прочете, да избере и да подкрепи“, допълни тя.

Според данните на Българския дарителски фонд българите помагат най-често в здравеопазване и индивидуални кампании за лечение, при бедствия и аварии, а след тях са каузите за образование и култура.

След 31 март каузите остават на сайта и гражданите ще могат да продължават да даряват. След това ще бъде разказано как са похарчени събраните средства.

Вчера БДФ разпространи писмо до министъра на културата Боил Банов за условията за дарения, което предупреждава, че т.нар. закон „Пеевски“ може да създаде проблеми в тази сфера.

„Напоследък често се приемат закони и нормативни уредби без оглед на контекста, в който живеем и много често това е в ущърб на правата на граждански организации и на самите граждани. Този закон, който в желанието си да осветли, както бе съобщено, всъщност създава проблем. Тъй като голяма част от медиите, особено по-малките, които са сайтове, тяхното финансиране идва от голям брой дарители, но с малки дарения - 5, 10, 20 лева. Което им позволява и независимост от фирми, партии“, отбеляза Величкова.

Според нея лицата, които финансират определен тип медии, трябва да бъдат разграничавани, например на базата на някаква сума, защото в момента се изисква към декларацията да посочиш лицето, което е дарило.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33