Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Владимирова: СЕМ ще гласува нов генерален директор на БНР през втората половина на юни

София Владимирова, председател на СЕМ
Снимка: Ани Петрова

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

„Предложението ми процедурата да започне в средата на май бе направено по няколко причини. На първо място предстои избор за председател на СЕМ, който ще бъде на 9 май и смятам, че Съветът трябва да влезе в избора за генерален директор, което е едно от най-важните правомощия на регулатора, с избран председател, който да може да си ръководи процедурата“, каза Владимирова в предаването в „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„На второ място предстоят евроизборите и процедура за избор на генерален директор заедно с тях дава съвсем друг контекст на самия избор, на процедурата и на кандидатите. Не на последно място от 25 април до 7 май приблизително има две седмици, в които има три работни дни“, аргументира се председателят на СЕМ.

Колегите от Съвета ме подкрепиха за срока за начало на конкурса и се обединихме около тази дата, което дава възможност на потенциалните кандидати още в края на март да знаят, че на 15 или 16 май ще стартира конкурсът, отбеляза Владимирова.

Тя допълни, че месец, месец и една седмица по-късно, процедурата трябва да бъде приключена, в зависимост и от броя на кандидатите, които ще се явят. Тази процедура ще е същата, по която бе избран и генерален директор на Българската национална телевизия.

„Различното в нея е, че членовете на СЕМ публично и мотивирано вземат своите решения на всеки етап от процедурата. Първоначалният етап е допустимост на кандидатите до изслушване след проверката на кандидати, дали отговарят на изискванията на закона да бъдат кандидати за генерални директори. След това има по закон една седмица срок за попълване на недостатъци в документите на кандидатите, ако това е възможно, след което членовете на СЕМ имат възможност да гласуват. Съответно кандидатите, които са събрали мнозинството от гласовете - три или повече, отиват на публичните изслушвания“, обясни Владимирова.

Окончателното решение може да бъде атакувано във Върховния съд, допълни тя и даде пример с процедурата за шеф на БНТ.

СЕМ е потърсил и опита на международни практики в подобен избор – почти в целия ЕС се прави т.нар. шортлиста, защото това все пак е интервю за работа.

„Нормално е да премине на два етапа на допустимост и да бъдат допуснати до крайното изслушване хора, които считаме, че в най-голяма степен отговарят на нашите очаквания да покрият критериите за генерални директори на двете обществени медии“, каза София Владимирова.

Вдигането на летвата за кандидатите е целта на тази процедура – да се представят онези концепции, които са в най-голяма степен професионални, аргументирани, отговорни и адекватни към действителността, в която се намира БНР, посочи тя. И допълни, че нито БНР, нито СЕМ, нито аудиторията печелят от ниско ниво на конкурса.

„Ако нито един от кандидатите не успее да събере мнозинство (от 3 или повече гласа) след 3 гласувания, процедурата завършва и се открива нова“, обясни председателят на СЕМ. Иначе в средата или края на юни трябва да бъде избран нов генерален директор на БНР. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Конкурсът за генерален директор на БНР започва в средата на май

Конкурсът за избор на генерален директор на БНР ще започне в средата на май. Това решиха членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) по предложение на председателя на медийния регулатор София Владимирова. Председателят на..

обновено на 19.03.19 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08