Председателят на ЦИК увери президента, че организирането на честни избори е приоритет

Държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на ЦИК Стефка Стоева и с ръководството на Комисията.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев разговаря с председателя на Централната избирателна комисия и ръководството на ЦИК. На срещата се обсъжда организацията на изборите за Европейски парламент на 26 май.

Времето ви до изборите за Европейски парламент е изключително ограничено. Днешната среща, според мен, е важна. Тя е свързана с очакванията на цялото общество за прозрачни, честни, добре организирани избори. Искам да чуя също така вашите виждания за намаляване на недействителните бюлетини, за намаляване на възможностите за манипулиране на резултатите. Много важен момент е въвеждането на машинното гласуване в обема, оказан от новия Изборен кодекс. Надявам се то да бъде най-сетне факт"

Председателят на ЦИК Стефка Стоева увери, че приоритет в работата на комисията ще бъде организирането на честни избори.

На заседание днес ЦИК ще приеме  хронограмата за изборите.

"Имаме готовност за това - машинното гласуване. Днес ще започнем да обсъждаме, защото имаме проблеми със сертифицирането. Обществената поръчка ще бъде проверена днес от служители, компетентни, и ще започнем да работим върху критериите за справедливото разпределение на 3-те хиляди броя машини", каза Стефка Стоева.

След срещата Кристина Стефанова от ЦИК обясни, че предстои обсъждане по документацията по състезателната процедура за машините:

 "Която да подготвим заедно с експрети от Министерски съвет и следващата седмица да сме готови със стартиране на процедурата". 
На въпрос има ли опасност да не може да се гласува машинно на тези избори, тя отговори:  
"Ние сме положително настроени, но никой не може да даде гаранции. ЦИК ще работи изцяло за това, но не зависи само от нас".
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33