Специалният прокурор Робърт Мълър приключи разследването си за намеса на Русия в US изборите

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният прокурор, разследващ наличието на руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 предаде своя доклад на американския министър на правосъдието. Воденото от Робърт Мълър почти две годишно разследване целеше да установи дали някое от свързаните с президента Доналд Тръмп лица е планирало действия заедно с Кремъл и дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства правораздаването.

Според високопоставено лице от Министерството на правосъдието, цитирано от „Вашингтон пост“, Мълър не е препоръчал повдигане на нови обвинения - знак за привържениците на Тръмп, че документът ще оправдае държавния глава.

От Белия Дом бяха лаконични с коментара, че не са запознати с доклада. Оттам казват, че следващите стъпки зависят от министъра на правосъдието Уилям Бар.

Очакванията са Бар да информира Конгреса този уикенд за разкритията.

По време на разследването бяха повдигнати обвинения срещу над 30 души, повечето от които руснаци.

Сред пледиралите „виновен“ са бившият съветник по сигурността Майкъл Флин, бившият заместник-директор на кампанията на Тръмп Рик Гейтс, както началникът на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт и адвокатът Майкъл Коен.

Срещу нито един от американците бе повдигнато обвинение за заговор с Русия за намеса в изборите.

Няколко дни преди началото работата на Мълър президентът Тръмп освободи шефа на ФБР Джеймс Коми. Посочената причина за това бе начинът, по който ФБР е подходило към разследването на имейлите на демократа Хилари Клинтън. Но малко след уволнението Тръмп коментира пред телевизия Ен Би Си, че в съзнанието му е било руското разследване, когато е взел решение да уволни Коми. Това изказване обезпокои Вашингтон и някои призоваха за специални протекции за работата на разследващите руска намеса.

След уволнението на Коми заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн назначи Мълър като специален прокурор.

Мълър - републиканец и ветеран от войната във Виетнам се радваше на двупартийно доверие, но близките до президента републиканци описваха работата му пристрастна към демократите. Самият Тръмп определяше разследването като „лов на вещици.“

Сега демократите настояват за бързина при представянето на доклада и за пълната му прозрачност. Всяко едно забавяне може да се интерпретира като причина за притеснение, че министърът на правосъдието се опитва да прикрива някои заключения.

Ще е интересно да се види и до каква степен разкритията ще станат публично достояние, като се има предвид, че републиканците настояха и получиха висока степен на прозрачност при разследване на имейлите на кандидата на демократите за президент Хилари Клинтън.

Самите републиканци, които се притесняват, че разкритията могат да навредят политически, са готови да заклеймят разследването като загуба на пари и време.

Приключването работата на Робърт Мълър, обаче не означава край на криминалните разследвания, свързани с президента. Федерални прокурори в Ню Йорк, например, искат да разберат как са били похарчени и от къде са дошли рекордните 107 милиона долара за церемониите по встъпването в длъжност на Тръмп.