Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалният прокурор Робърт Мълър приключи разследването си за намеса на Русия в US изборите

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният прокурор, разследващ наличието на руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 предаде своя доклад на американския министър на правосъдието. Воденото от Робърт Мълър почти две годишно разследване целеше да установи дали някое от свързаните с президента Доналд Тръмп лица е планирало действия заедно с Кремъл и дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства правораздаването.

Според високопоставено лице от Министерството на правосъдието, цитирано от „Вашингтон пост“, Мълър не е препоръчал повдигане на нови обвинения - знак за привържениците на Тръмп, че документът ще оправдае държавния глава.

От Белия Дом бяха лаконични с коментара, че не са запознати с доклада. Оттам казват, че следващите стъпки зависят от министъра на правосъдието Уилям Бар.

Очакванията са Бар да информира Конгреса този уикенд за разкритията.

По време на разследването бяха повдигнати обвинения срещу над 30 души, повечето от които руснаци.

Сред пледиралите „виновен“ са бившият съветник по сигурността Майкъл Флин, бившият заместник-директор на кампанията на Тръмп Рик Гейтс, както началникът на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт и адвокатът Майкъл Коен.

Срещу нито един от американците бе повдигнато обвинение за заговор с Русия за намеса в изборите.

Няколко дни преди началото работата на Мълър президентът Тръмп освободи шефа на ФБР Джеймс Коми. Посочената причина за това бе начинът, по който ФБР е подходило към разследването на имейлите на демократа Хилари Клинтън. Но малко след уволнението Тръмп коментира пред телевизия Ен Би Си, че в съзнанието му е било руското разследване, когато е взел решение да уволни Коми. Това изказване обезпокои Вашингтон и някои призоваха за специални протекции за работата на разследващите руска намеса.

След уволнението на Коми заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн назначи Мълър като специален прокурор.

Мълър - републиканец и ветеран от войната във Виетнам се радваше на двупартийно доверие, но близките до президента републиканци описваха работата му пристрастна към демократите. Самият Тръмп определяше разследването като „лов на вещици.“

Сега демократите настояват за бързина при представянето на доклада и за пълната му прозрачност. Всяко едно забавяне може да се интерпретира като причина за притеснение, че министърът на правосъдието се опитва да прикрива някои заключения.

Ще е интересно да се види и до каква степен разкритията ще станат публично достояние, като се има предвид, че републиканците настояха и получиха висока степен на прозрачност при разследване на имейлите на кандидата на демократите за президент Хилари Клинтън.

Самите републиканци, които се притесняват, че разкритията могат да навредят политически, са готови да заклеймят разследването като загуба на пари и време.

Приключването работата на Робърт Мълър, обаче не означава край на криминалните разследвания, свързани с президента. Федерални прокурори в Ню Йорк, например, искат да разберат как са били похарчени и от къде са дошли рекордните 107 милиона долара за церемониите по встъпването в длъжност на Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08