Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов прие оставката на Цецка Цачева като правосъден министър

Не е редно да съм министър, докато върви проверката за апартамента, обясни Цачева

Цецка Цачева говори пред журналисти в Стара Загора за оставката си като правосъден министър.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева, съобщи правителствената пресслужба. Двамата разговаряха и обсъдиха свързаната с името ѝ имотна сделка. Пред премиера министър Цачева заяви решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството, се посочва в съобщението.

Пред журналисти в Стара Загора Цачева обясни, че е взела решение още вчера, когато поиска от прокуратурата и Антикорупционната комисия да я проверят за конфликт на интереси и злоупотреба с власт, да проверят и парите, с които е купила апартамент от фирма „Артекс“ в столичния квартал „Изгрев“. Обявява оставката днес, защото изчакала завръщането на премиера Борисов от Брюксел. На среща тази сутрин и на него обяснила как е купила жилището и по думите ѝ, получила пълно разбиране от министър -председателя.

Цецка Цачева категорично отрече това да е оставка под натиск.

„Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на Министерски съвет, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя. При така създалата се ситуация, когато вървят проверки, считам, че един правосъден министър не може да изпълнява функциите си“, каза тя.

„Не съм в никакви връзки с фирмата-продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт... Моето убеждение обаче е, че докато вървят проверките на Антикорупционната комисия и на Върховна касационна прокуратура, не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието, поради което едновременно с подаването на оставка съм заявила и молба да ми бъде разрешен полагаемия се годишен отпуск до момента,  който оставката бъде гласувана в Народното събрание“, добави Цецка Цачева.

На въпрос очаква ли и другите ВИП-клиенти на фирма „Артекс“ - депутатите Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, и зам.-министър Ваня Колева да я последват, Цачева каза само, че оставката е лично решение.

Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов тази оставка няма да се отрази негативно на правителството и мнозинството. „Това не означава, че това ще развали мнозинството в парламента, ще го разклати или ще го направи по-нестабилно“, посочи Каракачанов.

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров определи оставката на Цачева като морален акт. Сидеров очаква, както той се изрази, „още раздвижвания" в ГЕРБ. „Цветанов съм сигурен, че ще има също разговор с премиера и аз очаквам лично някакви размествания. Какви ще бъдат - ще видим“, каза той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира по-рано днес оставката.

„Надявам се, че госпожа Цачева разбира какво прави. Преди малко казах, че премиерът е на ход. Очевидно съм имала някакво предчувствие по темата, а дали ще има други оставки, ще видим, но не е въпросът в аргументите, които ще изложи вече госпожа Цачева. Въпросът е аргументите, които ще защити политическа партия ГЕРБ, мнозинството и министър-председателя“, каза Йотова, която е в Стара Загора за участие в международна конференция, посветена на жените на Балканите.

От партия „Воля“ смятат, че оставката на министър Цецка Цачева е „добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета“. Като цел на едни по-сериозни промени в правителството лидерът на „Воля“ Веселин Марешки посочи по-ефективна работа по въпроси като доходи, здравеопазване, образование, демографска криза, справяне с битовата престъпност.

Като очаквана определи оставката на Цачева финансистът и кандидат за евродепутат от „Воля - българските родолюбци“ Кольо Парамов.

„Очаквам до сряда Цветан Цветанов да се върне от Америка и той да каже какво възнамерява да прави. Очаквам Комисията по корупцията да се дистанцира от главния прокурор като разкрие какви, кои и колко пари са се разминали в схемата за потреблението за този апартамент“, каза той във Велико Търново.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов също трябва да подаде оставка, коментира лидерът на АБВ Румен Петков. Според Петков БСП е трябвало да поиска създаване на парламентарна анкетна комисия по скандала с апартаментите и да започнат консултации за вот на недоверие към правителството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цецка Цачева

Цецка Цачева подава оставка като министър на правосъдието

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подава оставка, потвърдиха за БНР от Министерството на правосъдието. Очаква се по-късно тя да коментира решението си. По информация на „Хоризонт“ Цачева се е срещнала с премиера след завръщането му вчера..

обновено на 23.03.19 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев, Тома Биков и Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да..

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17.00 ч. днес среща в..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос" . Това коментира проф. Огнян Минчев.  Да плащат ли..

публикувано на 24.04.24 в 11:44