Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е Конгресът на САЩ да бъде запознат днес с доклада на Мълър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар проучва задълбочено доклада на специалния прокурор Робърт Мълър и вероятно ще огласи негово резюме днес пред Конгреса. Представител на министерството каза, че обобщението на обемистия документ няма да бъде представено пред законодателите в събота, което означава, че това може да стане в неделя, предаде Ройтерс.

Продължилото близо 2 години разследване на Мълър трябва да установи дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и дали предизборният щаб на Доналд Тръмп е имал контакти с Москва.

Очаква се, че заключенията на специалния прокурор не включват нови обвинения към приближени на президента по въпроса дали щабът на Тръмп е бил в заговор с Русия, която да помогне на бизнесмена републиканец да победи на изборите кандидатката на демократите Хилари Клинтън, съобщи Ройтерс.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е уведомила мнозинството на демократите в камарата, че ще се обяви против всякакъв вид засекретяване на доклада на Мълър. Според нея документът трябва да бъде предоставен на Конгреса по начин, който да позволи на законодателите да го обсъждат публично, каза източник на АП.

От Белия дом съобщиха, че нито са получавали доклада, нито са били информирани за съдържанието му


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34