Георги Свиленски: Скандалът с имотите не дойде от България, БСП няма участие в него

Георги Свиленски
Снимка: БГНЕС

„Нещата, които се случват в държавата вече не ни изненадват“, каза пред БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

„Ние като участници в политическия процес следим събитията, които се случват, следим поведението на управляващите, следим модела, по който управлява държавата и разбира се последствията, които гърмят всяка седмица, са неизбежни. При нас няма изненада“, обясни той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Скандалът, който се разрасна, е огромен. Тук говорим за парламентарни практики. Българският парламент приемал ли е закони в интерес на дадена фирма. Как ще си свърши работата комисията, която трябва да провери съответните случаи. Защото тя неведнъж е проверявала подобни случаи и винаги излиза с констатацията, че няма проблеми. В случая притесненията са, че тази комисия е назначена лично от г-н Цветанов“, добави Свиленски. Той отрече да е знаел, че с подобни аргументи темата е коментирал президента Румен Радев.

„Точно в този скандал БСП няма никакво участие. Всички вие знаете откъде дойде информацията. Със сигурност тя не е от България. И г-н Цветанов, и г-н Борисов трябва много добре да си направят изводите. Кои и защо, и защо точно сега дава тези сигнали“, каза Свиленски, визирайки, че информацията за сделките с луксозните апартаменти първо се появи в „Свободна Европа“.

„Първо трябва да бъде разнищен скандалът докрай. Да стане ясно кой, кога, какво е купувал, на какви цени е заменял. Да стане ясно ощетена ли е българската държава, а това кой инициира тези данни, това си е работа на засегнатите лица“, посочи още Свиленски.

Законодателната инициатива (при приемане на Закона за устройство на територията– б.р.) тогава 2017 г., когато е направена от колегите от ГЕРБ. Мнозинство в тогавашния парламент също имат ГЕРБ и г-н Цветанов отново е председател на парламентарната група. Недейте с 2 гласа, с които БСП е участвала в гласуването, да се прехвърля тежестта (върху БСП – б.р.), така коментира той участието и на БСП при приемането на Закона за устройството на територията.

Според него БСП няма основание да се извинява, ако след проверката всичко с разследваните имоти излезе законно, защото те са извършили само “констатация на това, което е излязло в една медия“. И констатираме фактите около него. “Фактите са безспорни, че г-н Цветанов е заменил два малки апартамента за един голям, това е безспорен факт. Това, че никой друг българин не го е направил в държавата, изключвам министърът на правосъдието и зам.-министърът на спорта, това също е факт“, каза още той.

“Аз не искам да ставам адвокат на г-жа Нинова. Тя ясно обясни в коя година, на какви цени  е закупила даденото жилище – 2004 година или 2003, преди 19 години, когато г-жа Нинова не е била нито народен представител, нито зам.-министър, както се опита вчера някой да каже, че вече е била зам.- министър, нито е имала намерение да се занимава с политика“, коментира той въпроса с апартамента, закупен от Корнелия Нинова също на преференциални цени.

Въпреки разкритията БСП няма да връща депутатите си в Народното събрание, за да иска анкетна комисия по случая. Според Свиленски предсрочни парламентарни избори вече са неизбежни.

“Няма кака в едно гнездо на оси да влезеш с добри намерения. Вътре единствената цел, която се постига, е разпределяне на постове, разпределяне на позиции и ако може в следствие на това някой да получи някое жилище някъде“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33