Скандал с имоти на политическия елит беляза седмицата

2
Сградата на улица „Латинка“ в столичния квартал „Изток“, където Цветан Цветанов и Ваня Колева, която подава оставка като зам.-министър на спорта, са придобили апартаменти.
Снимка: БГНЕС

Скандалът разтърси кабинета с две оставки в един ден - на правосъдния министър Цецка Цачева и на заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.

Поредната порочна схема за облагодетелстване на властта лъсна през отминаващата седмица. Имотите на втория в ГЕРБ, Цветан Цветанов, отново фокусираха вниманието, когато се разбра, че е придобил луксозен апартамент, в елитен квартал, на силно занижена цена. В последствие стана ясно, че негови съседи в същата сграда и по сходен начин се оказват Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева - всичките от ГЕРБ.

Реакция на Цветан Цветанов след оставките все още няма. Той е на работно посещение в Съединените щати.

След като се оказа, че всичките жилища са в сграда, построена от фирмата „Артекс“, от ГЕРБ отрекоха това да има връзка с промените в Закона за устройството на територията. Не може да се говори за „поправка Артекс“ - заяви категорично Александър Ненков от ГЕРБ и обясни, че за взаимен жест между властта и изпълнителя не става дума. От фирмата разпространиха писмено становище, в което отрекоха да са допускани нередности в сделките и се заканиха да защитят репутацията си по съдебен път.

Темата за апартаментите на властта не остави равнодушни и политическите сили в парламента.

Компроматна предизборна война с център президента Румен Радев - бе отговорът на Цветан Цветанов.

Сделките вече детайлно проверяват прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията.

Спецакции на прокуратурата има и срещу местната власт в някои райони.

Кметовете на Червен бряг и Стрелча се оказаха с обвинения за длъжностни престъпления.

Президентът Румен Радев определи датата на евровота за 26 май. Същевременно, Народното събрание гласува ръководството на новия състав на ЦИК и това беше поводът БСП за първи път от месец насам да вкара, но само един, от своите депутати в парламента.

С подкрепата на ГЕРБ кандидатът на левицата влезе в състава на Комисията. Но депутатите на Валери Симеонов контра-бойкотираха кандидатурата на социалистите. Борис Ячев и Валентин Касабов.

Промени в законодателството ще гарантират, че нито един пенсионер няма да бъда ощетен от новата формула за изчисляване на пенсиите. Това стана ясно, след като в началото на седмицата излязоха предупреждения, че 37% от потенциалните пенсионери биха били ощетени, ако нямат право да избират 3-те години с най-висок доход от трудовия си стаж.

Но затова пък сега над 1 млн. и 300 хил. пенсионери с ниски пенсии ще бъдат компенсирани с 40 лв. Великденска добавка към пенсиите си за април ще получат всички с доход до 348 лв. Това ще струва на правителството 52 млн. лв.

Национален протест на медицинските сестри изведе специалистите по здравни грижи на блокади и палатки в цялата страна. С предупреждение за ефективни действия, ако исканията им не бъдат чути, те настояха за по- високи трудови възнаграждения.

Законодателна промяна ще лишава от детските надбавки за една година при повече от пет неизвинени отсъствия. Предложението цели да задържи в училище децата в риск, но родители на са убедени, че мярката ще задълбочи проблема.

Цялото обзорно седмично предаване може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33