Природозащитници протестираха срещу строеж на завод до езерото Байкал

Езерото Байкал
Снимка: www.priroda.su

В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на протест срещу строежа на завод за питейна вода в непосредствена близост до езерото Байкал. Те са убедени, че ще бъдат нанесени непоправими щети на уникалната екосистема в района на най-дълбоководното езеро в света.

Най-многолюден беше протестът в центъра на град Иркутск. В него се включиха и жители на селището Култук, където се строи заводът. Ето какво сподели един от тях - Станислав Филипов:

"Искаме да обърнат внимание на това, че в момента Байкал се намира в опасност и се унищожава такава уникална природна територия, каквато са Карталовите блата."

Орнитологът Виталий Рябцев обясни, че проблемът не е само в строителството на завода за питейна вода:

"Проблемът не е само в завода в Култук. Това е само един от примерите за целия комплекс от проблеми. Гигантски територии на Байкал са разпродадени и се застрояват или очакват застрояване. Въпреки закона. Всичко това е в нарушение на съществуващото законодателство."

Китайски инвеститор започна да строи завода в началото на годината. Планира да го завърши през декември, като вложи в проекта над 20 милиона евро. Възнамерява да продава 20% от питейната вода в Русия и 80% - в Китай, Южна Корея и Монголия. Съдът в Иркутск спря временно строежа, прокуратурата проверява случая.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59