Счетоводителят на КТБ трябвало да дава пари на Иван Костов

| обновено на 26.03.19 в 18:51
Бисер Лазов - основният свидетел на прокуратурата по делото „КТБ“.
Снимка: БГНЕС

Близо шест часа основният свидетел по мегаделото „КТБ“ Бисер Лазов разказва пред Специализирания наказателен съд своята версия за фалита на Корпоративна търговска банка. До задаване на въпроси от страните по делото днес така и не се стигна.

До 20 юни 2014 година, когато КТБ беше затворена, Бисер Лазов е бил счетоводител на бизнес структурата на Цветан Василев. В съдебната зала той я наричаше „фирмата“. Лазов се върна към 1994 година, откогато датира познанството му с банкера. С часове той говори за едноличния маниер на управление на Василев, когото уважавал и чиито бизнес виждания споделял.

„Обядвахме и мечтаехме“, каза Лазов по адрес на Шефа, както бил наричан Цветан Василев. Той си спомни как подчинените на Василев били видимо притеснени от него. 

Бисер Лазов разказа за Иван Костов, че след като централата на КТБ се преместила на столичната улица „Гарибалди“, тоест, след като Костов вече не е бил в активната политика, го виждал в кабинета на Цветан Василев. Банкерът му обяснил, че се познават от години и му разпоредил да се види лично с Костов и с дъщеря му Мина с указанието месечно да им дава сумата от 25 000 лева. За какво са били тези пари, не стана ясно, защото разпитът засега е на етап свободен разказ без въпроси.

На влизане в съдебната зала Бисер Лазов, когото заместник главният прокурор Иван Гешев нарече „дясната ръка на Цветан Василев до фалита на банката“, неохотно отговори на въпроса защо е минал от страната на прокуратурата:

„Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира“. 

В началото на изложението си Бисер Лазов обясни, че много е уважавал Цветан Василев и се е учил от него, но това е било до раздялата им. Отишъл във „фирмата“ през 1998 година и виждал как всеки ден на адреса, на който се помещавала фирмата на Василев, са влизали коли с милиони. До 20 юни 2014 г. задълженията му са били да подготвя счетоводната книга, където се отразявало какви пари влизали и какви пари излизали.

Показанията на Лазов са основата на прокурорската теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в многостраничния обвинителен акт, наречен от авторите си „Общ поглед върху модела КТБ“.

Достоверността на показанията на Бисер Лазов е обект на задочен спор между страните от началото на процеса. Адвокати го обвиняват, че атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност. От прокуратурата пък твърдят, че хора на Василев се опитвали да профилактират Лазов, за да оттегли показанията си.

Бисер Лазов и Цветан Василев са се разделили на 20 юни, деня, в който БНБ затвори КТБ. Напускайки „фирмата“, на която е бил счетоводител, бившата дясна ръка на банкера отишъл в прокуратурата с документи и подробен разказ за модела „КТБ“.

В ролята на редови прокурор в съдебната зала влезе Иван Гешев и обеща:

„Много интересни неща за българската политика. Чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев, свързани с един бивш министър-председател, мисля, че беше Иван Костов и семейството му“.

Без изненада прие името на експремиера от 1997 до 2001 година адвокатът Константин Симеонов:

„О, отдавна го дъвчат Иван Костов по историята с КТБ, че е получавал някакви доходи“.

Освен Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия, подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева от банката са общо 17 души. Защитават ги близо 40 упълномощени и резервни адвокати.

Разпитът на Бисер Лазов продължава и утре.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33