Литовски съд осъди на 12 години затвор бившия министър на отбраната на СССР Дмитрий Язов

| обновено на 27.03.19 в 18:42
Дмитрий Язов

Окръжният съд във Вилнюс осъди задочно съответно на 10 и 12 години затвор бившия министър на отбраната на Съветския съюз Дмитрий Язов и бившия офицер от КГБ Михаил Голов Атов.

Двамата са признати за виновни в извършването на престъпления срещу човечеството и военни престъпления в Литва през 1991 г.

Делото се следи с повишен интерес в Русия, защото повечето от общо над 60-те обвиняеми са руски граждани.

Двама руснаци застанаха днес на подсъдимата скамейка. Бившият военен Генадий Иванов беше осъден ефективно на 4 години лишаване от свобода, а полковникът от запаса Юрий Мел - на 7 години.

На 13 януари 1991 г. части на съветската армия щурмуват телевизионната кула и сградата на литовския комитет за радио и телевизия във Вилнюс. Събитията се развиват по-малко от година след като Литва обявява независимост от Съветския съюз. При щурма загиват 14 души, ранените са близо хиляда.

Литовската прокуратура твърди, че хората са били застреляни от съветските войници - нещо, което Москва отрича до ден днешен. Няма категорични доказателства за вината на войниците, повечето жертви са били убити с ловно оръжие, съобщава руската държавна телевизия „Русия 24“ в репортажа си за днешното съдебно заседание.

То стана повод и за дипломатически скандал, след като на откритото заседание не бяха допуснати руски журналисти и дипломати под предлог, че в залата няма достатъчно места.

Делото отдавна придоби политическа окраска на фона на обтегнатите отношения между Москва и Вилнюс. Литовската прокуратура искаше да привлече като свидетел бившия съветски лидер Михаил Горбачов, но отказа да участва в процеса.

Миналото лято следственият комитет на Руската федерация започна наказателно преследване срещу литовските прокурори и съдии по делото.

Литва беше първата съветска република, която обяви независимост от СССР – на 11 март 1990 година. Този акт не беше признат от Москва, която настояваше, че има право с войска да пази суверенитета на Съветския съюз.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59