Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фейсбук“ забранява белия национализъм и сепаратизма

Марк Зукърбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Фейсбук“ обяви, че ще блокира „възхвала, подкрепа и изображения на бял национализъм и сепаратизъм“ във „Фейсбук“ и „Инстаграм“ от следващата седмица, предаде Би Би СИ.

Социалната медия също така обещава да подобри своята способност да идентифицира и блокира материал от терористични групировки.

Потребителите, които търсят екстремистко съдържание, ще бъдат автоматично пренасочвани към благотворителна организация за борба с крайнодесния екстремизъм.

Социалната мрежа е под силен натиск, след като нападател излъчи на живо в акаунта си атака над две джамии в Нова Зеландия на 15 март.

„Фейсбук“ по-рано допускаше известно съдържание от бели националисти, което не смята за расистко. Преди  „неща като американска гордост или баски сепаратизъм бяха разрешени, тъй като са важна част от идентичността на хората“.

Но днешна публикация в блога си медийният гигант обявява, че след три месеца на консултации с „представители на гражданското общество и академичните среди“ е станало ясно, че не може да има ясно разграничение между белия национализъм и теориите за превъзходство на бялата раса. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Импровизиран мемориал близо до джамията на Масджид Ал Нур в Крайстчърч.

Френска мюсюлманска организация ще съди „Фейсбук“ заради клането в Крайстчърч

Френският съвет на мюсюлманската вяра (ФСМВ) обяви днес, че ще съди интернет гигантите „Фейсбук“ и „Ютюб“, тъй като са разрешили публично излъчване в реално време на касапницата в две джамии в Нова Зеландия на 15 март, предаде АФП. Организацията..

публикувано на 25.03.19 в 15:13
Импровизиран мемориал близо до джамията на Масджид Ал Нур в Крайстчърч.

Нова Зеландия иска отговори от Фейсбук за излъчването на живо на атаката в Крайстчърч

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардън обяви, че ще поиска отговори от Фейсбук и другите социални медии за това как атаката срещу две джамии, при която бяха убити 50 души, е била излъчвана от нападателя на живо в платформите им. С думите, че..

публикувано на 17.03.19 в 07:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той..

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от..

публикувано на 29.03.24 в 16:55