Клуб "Милениум" със самостоятелна листа с лица под 35 години за евровота

Снимка: millenniumclub.org


Клуб „Милениум“ ще участват на предстоящите европейски избори със самостоятелна листа от 17 души под 35 години. Тя ще бъде подкрепена от НДСВ и „Новото време“. Това обяви пред БНР Румен Чолаков – председател на клуб „Милениум“. Той уточни, че няма да регистрират нова партия за участие във вота, а ще се използва регистрацията на подкрепящите ги партии.

„Всички кандидати ще бъдат такива, които не са участвали в политиката досега. Това ще са млади хора, които няма да са познати на българската общественост в политически план. С тази стратегия, предложение, ние ще се отличим ярко от всички останали кандидати за изборите“, коментира Чолаков в интервю за предаването „Преди всички“.

Той уточни, че в листата ще има млади хора, живеещи не само в чужбина, но и от България. По думите му младите българи в чужбина се интересуват от евровота:

„Вътре в „Милениум“ проведохме едно проучване за това какви са нагласите на нашите членове по отношение на явяването на европейските избори през май. 72,1% от респондентите в клуба заявиха, че според тях ние трябва да се явим на тези избори и 25 души казаха, че имат желание да участват и пряко в листа, която ние ще излъчим на европейските избори. Това показва, че има голямо желание за гражданско участие на млади хора в предстоящите процеси“.

Важното, което трябва да постигнем на следващия етап от европейското развитие, е дългосрочни цели и хора, които могат да водят дебата, отбеляза Чолаков и добави:

„Отблъскването, което е очаквано от тези скандали, се оказа обратното – те предизвикват повече млади хора да се опитват да променят това, което се случва и да потърсят различна алтернатива. От чужбина болезнено се вижда отвън този имидж на България и тези скандали на нас ни влияят“.

В момента изглежда, че партиите са направили негласно споразумение за един реюниън на 1992 г. сред кандидатите си в листите, каза Румен Чолаков. Според него няма как тези „стари лица“ да бъдат бъдещето на Европа и да бъдат символ на нови идеи.

„За да приключим прехода, за да преминем в нов етап на развитието на България, първо трябва да приключим с основните действащи лица, които участват пряко в политиката“, категоричен е той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.