БНБ увеличава антицикличния капиталов буфер на 1 % от 1 април 2020 г.

БНБ
Снимка: Ани Петрова

БНБ даде нов сигнал за предстоящо влошаване на икономиката.

Управителният съвет реши от 1 април 2020 година да увеличи антицикличния капиталов буфер на един процент. Това изискване се отнася до по-доброто обезпечаване на големите кредити, а целта му е да предотврати влошаване на стабилността на банката заради потенциално необслужване на тези кредити, което е следствие на влошаващите се икономически резултати.

В момента този буфер е нула, а от октомври ще стане 0,5 на сто след предишно решение на ръководството на банката.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН изрази безпокойство за хуманитарната ситуация в Сирия

Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство заради опасността от влошаване на хуманитарната ситуация в североизточната част на Сирия и възможното бягство на бойци на "Ислямска държава" от затворите под кюрдски контрол.  Изявлението е прието единодушно в Съвета, като в него не се споменава турското настъпление в района, предприето на 9 октомври...

публикувано на 17.10.19 в 07:25

СЕМ решава за предсрочното освобождаване на директора на БНР

Първа точка в дневния ред на заседанието на Съвета за електронни медии днес е процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов. Заседанието е насрочено за 14 часа. Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния..

публикувано на 17.10.19 в 07:24

Преглед на българския печат

"Сестрите повярвали на Ананиев за последно", пише вестник "Дума" . Това ще е последният път, в който ще повярваме, заяви участвалата във вчерашната среща със здравния министър Кирил Ананиев медицинска сестра Веселина Ганчева. Седем от протестиращите се срещнаха с него, но след разговора отказаха да излязат от сградата. Те заплашиха, че ще останат..

публикувано на 17.10.19 в 07:14

Продължават опитите за сделка ЕС - Великобритания

Лидерите на ЕС се събират днес и утре в Брюксел в опит да постигнат сделка по Брекзит на фона на продължилите цяла нощ преговори между посланиците на страните-членки. Темата Брекзит е и първа точка в дневния ред на започващото днес заседание на държавните и правителствени ръководители от страните-членки. В началото лидерите ще изслушат..

публикувано на 17.10.19 в 03:59

Реджеп Ердоган и Майк Пенс ще обсъдят ситуацията в Сирия

На 22 октомври ще се проведе срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин, съобщиха от дирекцията по комуникации на турското президентство. Двамата лидери ще се срещнат в руския черноморски град Сочи. Днес се очаква турският държавен глава да обсъди ситуацията в Сирия с американския вицепрезидент Майк Пенс...

публикувано на 17.10.19 в 03:28
Нанси Пелоси и Доналд Тръмп

Камарата осъди изтеглянето на американските войски

Законодатели в САЩ изразиха загриженост от липса на информация за случващото се в Сирия. По-рано Камарата на представителите осъди с огромно мнозинство решението на президента Тръмп за изтегляне на американски войски от североизточна Сирия. Въпреки различията си по течащата процедура по импийчмънт, демократи и републиканци се обединиха срещу Тръмп..

публикувано на 17.10.19 в 03:21

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат. Това заяви президентът на Съединените щати Доналд Тръмп седмица след като разпореди изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия. Доналд Тръмп предупреди турския си колега Реджеп Ердоган, че на утрешната си среща в Анкара с вицепрезидента Майк Пенс ще трябва..

обновено на 16.10.19 в 22:04