Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама убити при стрелба на местните избори в Турция

| обновено на 31.03.19 в 17:42
Изборът на бившия премиер Бинали Йълдъръм (вдясно) за кандидат-кмет на Истанбул показва колко е важен вотът за президента Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души бяха убити днес при инцидент в Турция, свързан с провеждащите се местни избори.

Загиналите при стрелба с пистолет в община Пьотюрге, югоизточната област Малатия, са били член на комисия и наблюдател от Партията на щастието.

Предполагаемият нападател, който е племенник на кандидат за кмет, бе задържан.

Лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу написа в Туитър, че длъжностните лица от формацията се опитали да предотвратят опит за разкриване тайната на вота, вследствие на което са били убити. „Милли газете“ съобщи, че бащата и двама племенници на кандидат за кмет от партията на президента Реджеп Ердоган са пожелали да придружат избиратели, докато гласуват, мотивирайки се, че те са възрастни. След като членът на комисията и наблюдателят от Партията на щастието се противопоставили, те били простреляни с пистолет.

Президентът Ердоган изрази съболезнования на семействата на загиналите и съобщи, че правосъдният и вътрешният министър провеждат необходимите разследвания и разпити в рамките на съдебните процедури.

"В този момент правосъдният и вътрешният министър провеждат необходимите разследвания и разпити в рамките на съдебните процедури. Разбира се, не намирам за правилно споровете между партиите да достигат до там, че да се стига до съдебни процеси. Надявам се, че след 1-ви април местната власт, която е крайъгълен камък на демокрацията, ще придава сила на централната власт".

Кандидатът за кмет на Анкара, издигнат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Мехмед Йозхасеки също изрази съжаление за случилото се. Той призова за уважение към резултата от изборите, независимо какъв ще бъде той. Неговият опозиционен съперник Мансур Яваш определи кампанията като най-нечестната, която е виждал.

Другите по-сериозни инциденти до около 15 часа бяха две сбивания в област  Диарбекир, при които се съобщава, че са били ранени общо 11 души. Двама души бяха намушкани с ножове при два отделни инцидента в Анкара и Истанбул.

За участие в местните избори бяха допуснати общо 13 партии, като не всички от тях са издигнали кандидати във всички населени места. В 30 големи общини с над 750 000 души население всяка се състезават и 73 независими кандидати. 

На вота се гледа като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която се очаква да победи в повечето области, но картината в петте най-големи града е по-различна.

В най-многолюдния град в страната Истанбул 8 политически партии и 24 независими кандидати се борят за доверието на избирателите. Социолозите отчитат лека преднина на бившия премиер Бинали Йълдъръм, издигнат от ПСР. Основният му конкурент е Екрем Имамоглу, издигнат от Народнорепубликанската партия.

„Надявам се на наистина много благоприятен изход за Истанбул… Надявам се на голяма избирателна активност и накрая на деня изборите да завършат в спокойна обстановка, без да кърви носа на нито един човек“, каза Имамоглу, давайки своя глас.

В града край Босфора гласуваха още Йълдъръм и лидерът на „Добрата партия“ Мерал Акшенер, която е сред малкото жени-политици в страната. Едва 7,89% от кандидатите за кметове са жени – 652 от 8263 кандидати. За цялата републиканска история на Турция около 31 000 кметове са били мъже и само 119 жени са били избирани за градоначалнички.

В столицата Анкара битката е между 7 формации и 5 независими кандидати. Фаворит е опозиционният кандидат Мансур Яваш, който води срещу Мехмед Йозхасеки от управляващата партия.

Кандидати за градоначалник на търговския град и средиземноморско пристанище Измир са 4 независими и представители на 8 политически сили. Убедителна е преднината на Тунч Сойер от Народнорепубликанската партия, която от години печели изборите в града. Най-силен негов съперник е бившият министър от формацията на президента Реджеп Ердоган Нихат Зейбекчи.

Проучванията на общественото мнение отчитат много близки резултати за Анталия и Бурса.

За честността на вота следят неголям брой международни наблюдатели и различни турски граждански инициативи, сред които „Ой ве йотеси“ и Платформата за честни избори.

Гласоподавателите избират с 4 различни бюлетини кметове за всички нива на местното самоуправление и общински съветници. Турците ще могат да гласуват в 194 390 секции по цялата страна. И четирите бюлетини се поставят в 1 плик, като за улеснение на избирателите и на комисиите бюлетините за отделните видове избор са в различен цвят. Избирателните комисии са съставени от поне петима представители на различни политически сили.

Висшата избирателна комисия е наложила забрана до 21 часа за излъчване на прогнозни данни и коментари, но тя може да бъде вдигната по-рано по нейно решение.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че заети с охраната на изборния ден ще са над 553 000 служители на силите за сигурност. Те ще разполагат с почти 7000 бронирани автомобила, 126 въздушни и 294 морски апарата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05