Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган губи Истанбул

| обновено на 01.04.19 в 19:07
И управляващи, и опозиция твърдят, че именно техният кандидат печели в най-големия град в страната - Истанбул

Продължава битката за Анкара и Истанбул след вчерашните местни избори в Турция. В мегаполиса на Босфора кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води само с две десети от процента - или с малко под 24 000 гласа, пред бившия премиер Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Йълдъръм заяви, че отчетените като невалидни бюлетини са над 319 000 и могат да променят резултата.

Той подчерта, че невалидните бюлетини са над 10,5 пъти повече от гласовете, с които конкурентът му води, но допълни: „Без съмнение, когото избирателната комисия признае, той ще стане кмет. Ние знаем как да поздравяваме, но има полза да се напомни, че процесът (по преброяването) все още не е свършил“.

Лидерът на истанбулската организация на управляващата партия Байрам Шеноджак заяви по време на пресконференция, че има съществени разминавания между техните данни и официалните резултати. По думите му има много случаи, в които резултатите на техния кандидат не са били отчетени и Бинали Йълдъръм е спечелил.

По-рано генералният секретар на Партията на справедливостта и развитието Фатих Шахин беше категоричен, че формацията ще обжалва резултатите в Истанбул и във всички общини в Анкара.

Невалидните бюлетини в турската столица са около 80 000. Кандидатът за градоначалник Мехмед Йозхасеки и всички представители на ПСР подчертаха, че желаят народната воля да бъде отчетена точно.

Кандидатът на опозицията в Истанбул Екрем Имамоглу от своя страна приветства изявлението на Йълдъръм, че ще признае резултата. Той заяви, че е получил гласове от всички сегменти на обществото, включително кюрдски и на симпатизанти на Партията на справедливостта и развитието.

Партията на националистическото действие ще оспорва резултатите в източната провинция Ъгдър, където губи срещу кюрдски кандидат, и в Къркларели в Тракия, където губи срещу независим. От прокюрдската Демократична партия на народите имат претенции за 2500 гласа в Муш, където губят само с около 600 гласа разлика.

Избирателната активност на вчерашните избори в Турция беше около 84,5%. Общият брой на невалидните бюлетини в страната е 1 395 233 или 3,2% от всички подадени гласове. Само в града край Босфора невалидните бюлетини са малко над 290 000.

В национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре.

Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Поевтиняване на турската лира, след като Ердоган загуби местните избори в ключови градове на страната

Турската лира поевтинява с около 2% спрямо щатския долара и еврото в началото на търговията в понеделник, след като на проведените в неделя местни избори в Турция партията на президента Реджеп Ердоган изгуби контрола в ключови градове,..

публикувано на 01.04.19 в 11:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в..

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която..

публикувано на 19.04.24 в 20:46