Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради строящия се небостъргач „Златен век“

Софиянци искат оставките на шефа на строителния надзор и зам.-министър

Инициативен комитет „Лозенец“ настояна за спиране на строежа на сградата на „Артекс“

Представители на Инициативен комитет „Лозенец“ дадоха пресконференция в градинката пред небостъргача „Златен век“ в столичния квартал.
Снимка: БГНЕС

Граждани настояха да бъде спряно изграждането на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. Сградата се строи от фирма „Артекс“, от която представители на ГЕРБ са придобили луксозни имоти на занижени цени.

Протестиращите поискаха оставката на директора на националния строителен контрол Иван Несторов и на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев.

„ДНСК започнаха да правят акробатични номера, в които да се чудят какво ново да измислят, с което да го оправдаят. Те просто отказваха да признаят истината, че разрешението за строеж е изтекло и че в момента строителството е незаконно“, каза Войслав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец“.

От комитета настояха проектът да бъде преработен според изискванията на устройствения план, които позволяват височина на сградата да е до 26 метра.

„До момента, до който избухна скандалът с апартаментите, всички институции на които сме писали, повтаряха, че разрешението за строеж е валидно по силата на поправката „Артекс“. Когато вече стана ясно, че ще лъсне лобизма в цялата ситуация, се принудиха да променят версията и отново, за да не спрат строителството, започнаха да изменят тема“, коментира пред БНР адвокат Никола Вапцаров.

Според Мариан Баруш от Инициативния комитет построяването на сградата е станало след сериозна политическа подкрепа за „Артекс инженеринг“

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Регионалният министър чака становище на съд и прокуратура за „Златен век“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че ще изчака становището на Софийския градски съд и специализираната прокуратура по строителството на сградата "Златен век" на фирма "Артекс", заради която днес бяха..

публикувано на 01.04.19 в 18:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36