Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Ердоган оспорва резултатите от местния вот в Истанбул

| обновено на 02.04.19 в 17:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на справедливостта и развитието в Турция внесе жалби по отношение на резултата от изборите в Анкара и Истанбул. На пресконференция ръководителят на истанбулската организация на управляващата партия Байрам Шеноджак заяви, че са били внесени жалби във всички 39 районни избирателни комисии в града. Той отново посочи, че от формацията са срещу отчитането като недействителни на над 319 000 гласа, които могат да променят резултата.

Говорителят на партията на президента Ердоган Йомер Челик беше категоричен, че процесът на оспорване на резултатите е легитимен и добави, че е „наш дълг да защитим правото на глас на всеки гласувал наш гражданин и това е свещено в нашата политика“.

Като „пожелателно мислене“ определи президентският говорител Ибрахим Калън мнението, че това е „началото на края“ на властта на президента Реджеп Ердоган. Калън припомни в Туитър, че Партията на справедливостта и развитието е спечелила самостоятелно над 44% и че мандатът на турския лидер е до 2023 година почти 52 на сто в коалиция.

Председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен обясни, че от този следобед районните избирателни комисии са длъжни до два дни да се произнесат по внесените жалби, след което партиите могат да внесат жалби в областните комисии, които ще вземат решение до два дни. След това партиите в тридневен срок могат да обжалват решенията пред Висшия избирателен съвет.

Водещият кандидат в Истанбул Екрем Имамоглу съобщи, че има информации за изнасяне на документи от Истанбулската голяма община и недвусмислено заяви, че ще потърси отговорност за похарчването на всеки грош на истанбулчани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

И управляващи, и опозиция твърдят, че именно техният кандидат печели в най-големия град в страната - Истанбул

Ердоган губи Истанбул

Продължава битката за Анкара и Истанбул след вчерашните местни избори в Турция. В мегаполиса на Босфора кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води само с две десети от процента - или с малко под 24 000 гласа, пред бившия премиер Бинали..

обновено на 01.04.19 в 19:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44