Воислав Тодоров: Институциите са безсилни пред парите и политическата протекция

Инициативен комитет организира протест срещу незаконното строителство и корупцията

Снимка: Златина Йовкова

„Виждаме абсолютното бездействие и безсилие на институциите пред парите и политическата протекция“, каза пред БНР Воислав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец“. Тази вечер те организират протест с искане за законност и спиране както на строежа на небостъргача „Златен век“ на фирма „Артекс“, така и на всички останали спорни обекти.

„Нашият протест е срещу незаконното строителство и корупцията в по-широк мащаб. Очевидно този случай става все повече символ на корупцията в държавата. Проблемите са много по-дълбоки дори от неразбориите с тази сграда“, обясни Тодоров в предаването „Преди всички“.

Воислав Тодоров припомни, че са започнали с протестите си преди година и половина, като в това време са изпращали сигнали и жалби до всички институции:

„Оттам в хор ни отговаряха, че разрешението за строеж е до 2020 г. именно заради поправката „Артекс“. След „Апартаментгейт“, когато вече лъсна лобизмът, това, което направиха, беше всички да се опитват да си прехвърлят топката, да си измиват ръцете само и само да не спрат строителството. В момента ставаме свидетели точно на това“.

ДНСК са органът, който по закон контролира за законността на строежите, подчерта Тодоров и добави, че именно от тях очакват основните действия:

„Очакваме да признаят, че разрешението за строеж е изтекло. Строителството продължава незаконно. Очакваме строежът да бъде спрян и преработен, така че да отговаря на изискванията на общия устройствен план за максимална височина“.

Воислав Тодоров подчерта, че не обжалват разрешението за строеж, а това, че ДНСК не си върши работата. По думите му, продължава бездействието на институцията по отношение на проекта „Златен век“.

„Поискахме оставките от шефа на ДНСК и от зам.-министър Йовев, не защото те са единствените отговорни, а защото считаме, че те са тези, които са нанесли най-голяма вреда на законността в този случай“, каза още Воислав Тодоров.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33