Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти не са оптимисти за резултатите от предстоящото заседание на КСНС

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки". Заседанието ще се състои на 8 април, в което ще участват парламентарно представените партии.

Според старши аналитикът на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов КСНС може да бъде силно политизиран. В "Нещо повече" той прогнозира, че срещата може и да е прагматична. Зависи от нагласата на президента и самите участници.

„Понеже сме в предизборна кампания много вероятно политическите формации да мобилизират феновете да отидат на стадиона и да загубят средния зрител за мача. При феновете - едните казват вашият олигарх е близък до Цветан Василев, другите - вашият е монополист в хазарта, а третите – вашият е петорен олигарх. Проблемът с феновете е, че като останем на това ниво, нищо няма да се случи".

Безлов посочи, че е нормално политическите опоненти да гледат на президента като на човек, който опитва да извади ползи от ситуацията.

„Има и рационален подход. Зависи кой ще отиде на КСНС, титулярите или заместници. Присъствието е интересно и от гледна точка на подготовката на срещата".

Според анализатора проблемът на КСНС е кухо звучащ.

„Да преборим бедността, да преборим демографската криза, корупцията, това са лозунги от преди повече от 20 години. Никой не казва как. Има реалности, от които да избягаме. Няма как в общество, където брутният доход е 8 – 10 000 долара годишно на глава от населението, да има ниво на корупция колкото в тези с 40 000".

Изходът за Тихомир Безлов е България да нормализира някои сектори. 

Николай Стайков„Апартаментгейт“ имаше нагласа да приключи в края на миналата седмица, в петък и премиерът Борисов го обяви за приключил. Но той не е, посочи Николай Стайков от Борда на Антикорупционния фонд, който направи разследването за имотите на елита.

„Проблемът вече не е в евтините апартаменти и кой се е облажил. В последните дни той е насочен към Антикорупционната комисия като един от органите, който трябва да реши проблема".

Според Стайков извеждането на скандала в КСНС има своето логично обяснение в контекста на отношенията премиер-президент.

„Корупцията като заплаха за националната сигурност има място в такъв формат. Съмненията са защо досега не бе направен от самия президент".

Стайков не е оптимист за резултатите от заседанието при държавния глава, защото избраните от парламентарното мнозинство и правителството институции са под съмнение дали могат да изпълняват своите функции.

„Вече мина една година от работата на новата Антикорупционна комисия и имаше големи обещания и очаквания. Бяхме свидетели на много показни акции, за да се даде уверение, че има институции, които да направят очакваната битка по високите етажи на властта. Една година не е приключила сагата около председателя на самата комисия. Това поставя под съмнение има ли екип и председател, който може да проведе независимо ефективно разследване".

Николай Стайков отхвърли като неоснователни обвиненията, че фондът атакува само управляващата партия. Той даде пример с 2017 г., когато една от важните теми на разследване е засегнала лице, близко до БСП.

„София се управлява от една партия, което е условие за избуяване на всякакви корупционни практики. Държавата от 2009 г., с малко изключение, се управлява от една партия. Нормално е да разследваме управляващите".

Интервютата с Тихомир Безлов и Николай Стайков са в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19