Д-р Стойчо Кацаров: Да се закрие НЗОК и приватизират болниците

Снимка: Стойчо Кацаров / Снимка: БГНЕС


Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е нелепо кмет и зам.-министри да се занимават с това дали в бургаската болница да има едно или друго отделение и кой да го осигури.

В предаването „Нещо повече“ той посочи, че това е доказателство за погрешната политика през последните години.

„Защо министърът на здравеопазването трябва да управлява болницата в Бургас, а не я даде на общината? Натрупаните дългове са резултат от сбърканата политика - държавата от София да управлява болницата в Бургас. Дай я на общината, хората в Бургас имат най-голям интерес да имат болница, в която да има всички отделения".

Д-р Кацаров посочи, че няма реформа в здравеопазването, има започната и недовършена система на здравно осигуряване, която трупа дефицити.

„Те са характерни за социалистическия модел на управление. Спомняте си дефицитите на хладилници, коли, а в случая на лекари. В пазарната икономика няма дефицити".

Центърът за защита правата в здравеопазването отдавна предлага да се премахне НЗОК, да се приватизират болниците и да се махнат ненужните регулации.

„Пазарът ще нагласи нещата. Няма педиатри, защото дейността е лошо платена. При кардиохирурзите е добре платена, но там проблемът е друг. Просто цените на пътеките се определят лобистки във времето и затова са разликите".

Пътят е да може да си избираме болница, която да ни лекува и фонд, където да си даваме парите, посочи д-р Кацаров.

Цялото интервю с д-р Стойчо Кацаров е в звуковия файл.