Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Българските евродепутати губят битката срещу плана "Макрон", пише вестник "Сега".

Въпреки процедурните трикове за отлагане на пакета той ще бъде гласуван и най-вероятно приет до края на април. Възраженията на българските собственици на превозвачески фирми са срещу задължителното връщане на камионите в страната на регистрация на фирмата след определен период, както и срещу ограничаване на превозите по море.

Още актуални заглавия във вестник "Сега": “Проектът на Порожанов за данък "Градушка" срещна депутатски отпор“ - земеделската комисия спешно ще търси ново решение, така че и фермери, и застрахователи да правят вноски. "Заради грешка в софтуера болниците не могат да се отчитат към Здравната каса - предстои среща за решаване на проблема, са казали от Касата за вестника.

Догодина пак ще се повиши заплатата на чиновниците, информира "Телеграф". Вестникът цитира тригодишната бюджетна програма на Министерството на финансите. Според документа през 2021 година минималната заплата ще е 650 лева.

“Вдигат с 8 % парите за бюджетни заплати" пише и "Труд". Увеличават пенсиите с 5,3 на сто през 2020 година. Според прогнозите на финансовото министерство икономиката ще се забави заради слаб ръст на доходите и заетостта.

Според "Монитор" има глад за български пилоти. Нискотарифни компании ги примамват със заплата от 4 хил. евро. У нас няма дори и достатъчно инструктори за обучение на пилоти, допълва изданието.

Колонката за позицията на "Труд" е озаглавена: "Плащаме на зърнари да се возят на "Бентли". Министерството на земеделието предпочита да финансира зърнопроизводителите за сметка на производителите на плодове и като резултат по-евтината вносна продукция затрива нашенската.

Вестник "Земя" публикува анализ на експерти, според които "Апартаментгейт" отвори кутията на Пандора, но катарзис във властта няма. ГЕРБ се изправи пред най-голямото изпитание от създаването си до днес, категорични са специалистите от Института за стратегии и анализи. Още едно заключение от анализа - оказа се, че БСП не е причина за скандалите в парламента, защото в изминалия без опозиция месец институцията продължи да ги продуцира.

Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбите срещу нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", информира "Дума". Жалбите бяха срещу решението на екоминистреството, с което беше одобрена оценка на въздействието на околната среда за тяхното изграждане.

"Обичам да чета български писатели", споделя в интервю за "24 часа" президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който пристига днес на официално посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Щайнмайер уверява, че гласът на България се чува в Европейския съюз. "Нашата обща цел трябва да е България да стане пълноправен член на шенгенското пространство" казва още германският президент.

"24 часа" предлага още едно интервю с голямата българска оперна певица Анна Томова - Синтова. По нейните думи тя продължава да пее всеки ден. 77-годишната прима живее в Мюнхен. Синтова пристига в София, за да подготви вокално изпълнителите в операта на Моцарт "Дон Жуан".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04