Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Българските евродепутати губят битката срещу плана "Макрон", пише вестник "Сега".

Въпреки процедурните трикове за отлагане на пакета той ще бъде гласуван и най-вероятно приет до края на април. Възраженията на българските собственици на превозвачески фирми са срещу задължителното връщане на камионите в страната на регистрация на фирмата след определен период, както и срещу ограничаване на превозите по море.

Още актуални заглавия във вестник "Сега": “Проектът на Порожанов за данък "Градушка" срещна депутатски отпор“ - земеделската комисия спешно ще търси ново решение, така че и фермери, и застрахователи да правят вноски. "Заради грешка в софтуера болниците не могат да се отчитат към Здравната каса - предстои среща за решаване на проблема, са казали от Касата за вестника.

Догодина пак ще се повиши заплатата на чиновниците, информира "Телеграф". Вестникът цитира тригодишната бюджетна програма на Министерството на финансите. Според документа през 2021 година минималната заплата ще е 650 лева.

“Вдигат с 8 % парите за бюджетни заплати" пише и "Труд". Увеличават пенсиите с 5,3 на сто през 2020 година. Според прогнозите на финансовото министерство икономиката ще се забави заради слаб ръст на доходите и заетостта.

Според "Монитор" има глад за български пилоти. Нискотарифни компании ги примамват със заплата от 4 хил. евро. У нас няма дори и достатъчно инструктори за обучение на пилоти, допълва изданието.

Колонката за позицията на "Труд" е озаглавена: "Плащаме на зърнари да се возят на "Бентли". Министерството на земеделието предпочита да финансира зърнопроизводителите за сметка на производителите на плодове и като резултат по-евтината вносна продукция затрива нашенската.

Вестник "Земя" публикува анализ на експерти, според които "Апартаментгейт" отвори кутията на Пандора, но катарзис във властта няма. ГЕРБ се изправи пред най-голямото изпитание от създаването си до днес, категорични са специалистите от Института за стратегии и анализи. Още едно заключение от анализа - оказа се, че БСП не е причина за скандалите в парламента, защото в изминалия без опозиция месец институцията продължи да ги продуцира.

Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбите срещу нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", информира "Дума". Жалбите бяха срещу решението на екоминистреството, с което беше одобрена оценка на въздействието на околната среда за тяхното изграждане.

"Обичам да чета български писатели", споделя в интервю за "24 часа" президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който пристига днес на официално посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Щайнмайер уверява, че гласът на България се чува в Европейския съюз. "Нашата обща цел трябва да е България да стане пълноправен член на шенгенското пространство" казва още германският президент.

"24 часа" предлага още едно интервю с голямата българска оперна певица Анна Томова - Синтова. По нейните думи тя продължава да пее всеки ден. 77-годишната прима живее в Мюнхен. Синтова пристига в София, за да подготви вокално изпълнителите в операта на Моцарт "Дон Жуан".


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33