Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев излиза в отпуск до приключване на проверката, разпоредена от Цацаров

| обновено на 04.04.19 в 12:31
Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на семейния му апартамент в столичния квартал „Гео Милев“.

В изявление, разпространено от пресцентъра на комисията, Георгиев декларира готовност за пълно съдействие.

Проверката включва данъчна проверка на Георгиев и съпругата му за периода 2013 г. - 2018 г. Ще се сравнява нотариалният акт на тризонета му с твърдяното в публикациите по темата, а от финансиралата сделката банка ще се изиска цялата информация по кредитирането на покупко-продажбата.

В изявлението, с което обявява, че излиза в отпуск, антикорупционният шеф декларира, че винаги е спазвал законите, а дейността му се е ръководела от „високи морални принципи и професионални стандарти“.

В проверката той вижда възможност да се установи, че никога не е извършвал каквито и да е противоправни действия и за пореден път заявява, че е жертва на компроматна кампания, организирана от засегнати от Комисията лица със запорирани пари.

Информацията за извънредната отпуска на Георгиев стана факт буквално минути след като премиерът Борисов препоръча на най-новите проверявани от прокуратурата, заради „Апартаментгейт“, да го направят.

Прокурорската проверка на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е напълно логична, каза предложеният за правосъден министър Данаил Кирилов:

„Смятам, че напълно в логиката на нещата е да има такава проверка, за да може да се установят фактите и обстоятелствата и да няма никакво съмнение в обществото“.

Излизането на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев в отпуск заради проверката на прокуратурата е нормална постъпка, коментира Юлиан Ангелов от коалиционния партньор „Обединени патриоти“.

Парламентът е в правомощията си да отзове председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за придобиване на незаконно придобитото имущество, но когато има доказателства за нарушаване на закона:

„Ако има преки доказателства за това, че е нарушил закона г-н Георгиев, не мисля, че НС ще пропусне тази възможност. Пак трябва да има някакви доказателства, които не само от медиите, които се тиражират, но съответните органи да покажат по какъв начин се е осъществила сделката. Никой от нас, народните представители, все още нито е видял документи, нито документация, нито цялата процедура, по която е минала. Нормално, за да вземеш такова решение, трябва да си запознат със съответните материали“.

„Всички български граждани без значение на каква позиция би трябвало и се надявам, че сме равни пред закона, така че поощряваме всеки един, за който има съмнение, да бъде проверяван, но в крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното“, коментира новината Веселин Марешки от „Воля“.

“Моралната норма, за разлика от правната норма, не се налага принудително. Тя е вътрешно усещане и убеждение", каза Явор Нотев.

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ ще внесат в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс  в държавата и конкретно в здравеопазването е се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ. Поради което..

публикувано на 18.04.24 в 15:14

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34

Какво се случва с българите, останали на летището в Дубай след голямото наводнение?

120 български граждани се намират на летището в Дубай. Такава е информацията на генералното консулство на България в емирството . Групата е трябвало да излети с редовния полет на Fly Dubai в 9.40 вчера, но заради обилните валежи той е бил отменен. Генералният консул на задграничното ни представителство веднага е пристигнал на място, за да..

публикувано на 18.04.24 в 14:34
Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон

Президентът отказа да коментира политически теми при посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон "Ново село" заедно с италианския си колега Серджо Матарела.  Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави.  Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:17
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10