Пламен Георгиев излиза в отпуск до приключване на проверката, разпоредена от Цацаров

| обновено на 04.04.19 в 12:31
Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на семейния му апартамент в столичния квартал „Гео Милев“.

В изявление, разпространено от пресцентъра на комисията, Георгиев декларира готовност за пълно съдействие.

Проверката включва данъчна проверка на Георгиев и съпругата му за периода 2013 г. - 2018 г. Ще се сравнява нотариалният акт на тризонета му с твърдяното в публикациите по темата, а от финансиралата сделката банка ще се изиска цялата информация по кредитирането на покупко-продажбата.

В изявлението, с което обявява, че излиза в отпуск, антикорупционният шеф декларира, че винаги е спазвал законите, а дейността му се е ръководела от „високи морални принципи и професионални стандарти“.

В проверката той вижда възможност да се установи, че никога не е извършвал каквито и да е противоправни действия и за пореден път заявява, че е жертва на компроматна кампания, организирана от засегнати от Комисията лица със запорирани пари.

Информацията за извънредната отпуска на Георгиев стана факт буквално минути след като премиерът Борисов препоръча на най-новите проверявани от прокуратурата, заради „Апартаментгейт“, да го направят.

Прокурорската проверка на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е напълно логична, каза предложеният за правосъден министър Данаил Кирилов:

„Смятам, че напълно в логиката на нещата е да има такава проверка, за да може да се установят фактите и обстоятелствата и да няма никакво съмнение в обществото“.

Излизането на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев в отпуск заради проверката на прокуратурата е нормална постъпка, коментира Юлиан Ангелов от коалиционния партньор „Обединени патриоти“.

Парламентът е в правомощията си да отзове председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за придобиване на незаконно придобитото имущество, но когато има доказателства за нарушаване на закона:

„Ако има преки доказателства за това, че е нарушил закона г-н Георгиев, не мисля, че НС ще пропусне тази възможност. Пак трябва да има някакви доказателства, които не само от медиите, които се тиражират, но съответните органи да покажат по какъв начин се е осъществила сделката. Никой от нас, народните представители, все още нито е видял документи, нито документация, нито цялата процедура, по която е минала. Нормално, за да вземеш такова решение, трябва да си запознат със съответните материали“.

„Всички български граждани без значение на каква позиция би трябвало и се надявам, че сме равни пред закона, така че поощряваме всеки един, за който има съмнение, да бъде проверяван, но в крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното“, коментира новината Веселин Марешки от „Воля“.

“Моралната норма, за разлика от правната норма, не се налага принудително. Тя е вътрешно усещане и убеждение", каза Явор Нотев.

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ ще внесат в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33