11-годишният Ивайло Василев ще бъде солист на Радиооркестъра

| обновено на 05.04.19 в 13:58
Ивайло Василев
Снимка: dberbatov.org

Малкият пианист вече набира популярност, наричат го дори "Малкия Моцарт", а именно музиката на виенския класик често му носи награди и покани за престижни участия - като това да дебютира със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Георги Патриков. Ивайло ще солира в Концерт за пиано и оркестър №12 от Моцарт.

Събитието е на 5 април от 19.30 ч. в зала "България", а в програмата са включени още: една от малко познатите увертюри на Йозеф Хайдн - „Необитаемият остров“, Вариации по тема от Хайдн на Йоханес Брамс и „Песен на съдбата“ от Брамс с участието на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.

Ивайло Василев свири на пиано от 5-годишен - пожелал си пиано като коледен подарък и въпреки че в семейството му няма музиканти, той отрано показал чудесни заложби и огромно желание да свири. Сега е ученик в класа на именитата клавирна педагожка Емилия Канева в НМУ "Любомир Пипков" в София. Тя го подготвя за много конкурси на високо ниво, а той й се отплаща като печели награди - цяла колекция. Една от най-ценните до този момент е първата награда през 2018 г. на международния конкурс „Щелкунчик“ („Лешникотрошачка“) в Москва за деца до 14 години. Победителят свири със симфоничен оркестър под диригентството на уважавания в Русия български маестро Миша Дамев в престижната концертна зала "Чайковски".

Въпреки младостта си Ивайло е много отговорен музикант и вече знае добре колко много труд се изисква в тази професия. Той казва най-искрено: "Музиката на Шопен и на Моцарт се свири най-трудно. В музиката на Рахманинов, например, ако нещо не се получава добре, може да се измисли как да се скрие, докато при Моцарт и Шопен няма как да стане това. Просто тези двама композитори са толкова елегантни и трябва много специално отношение."

За предаването „Хоризонт до обед“ Василев сподели, че е развълнуван преди дебюта си със Симфоничния оркестър на БНР:

„Голяма чест е за мен да свиря с един от най-великите оркестри на България, да свиря концерт за пиано и оркестър номер 12 на Моцарт. Аз лично не съм свирил сериозно Моцарт. Доколкото знам, той има над 2000 часа музика, от които има 27 концерта, но аз засега съм свирил само един“.

Мечтата на младия талант е да свири концерти на Рахманинов, на Чайковски, всички концерти на Бах  и от соловите неща - Шопен и Рахманинов.

„Най-много искам да свиря в "Роял Албърт Хол", може би Чайковски първи концерт“.

Трите най-трудни конкурса, на които Василев е участвал, са били в Москва, признава той.  Най-дългата му почивка от пианото е била … седмица, когато бил на море в Гърция, но тогава изкомпозирал 2 произведения на плажа. Признава че е „самоук“ композитор и разчита на електронните сайтове, за да разширява познанията си по инструментознание и оркестрация.

„Започнах да композирам по-рано, но не си ги записвах тогава още. Някъде 7-8-годишен започнах да композирам, но ги записвам от година-година и половина“.

Интервютата с Ивайло Василев за предаването "Алегро виваче" и "Хоризонт до обед" можете да чуете в звуковите файлове.