Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Икономиката на България продължава да е неиновативна

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

„Говори се за нов социално-икономически модел, но е добре да се говори, че той е различен. Често това, което свързваме с нов модел, е фейслифтинг на стар модел и кой знае колко философията не се променя. Икономиката на България продължава да е неиновативна, недостатъчно капитализирана и инертна“. Това каза пред БНР икономистът Румен Гълъбинов, член на новосформирания стратегически съвет при президента.

„Важни са новите неща на икономическия хоризонт – дигитализацията, навлизането на технологиите във всяка дейност, автоматизацията на процеса. Тук влиза ново мислене, не различно. Ако досега имаме проби и грешки на начини, подходи и модели, които не са успели устойчиво да повлияят на нашето развитие, нека се даде път на хора с нови и различни идеи“, подчерта Гълъбинов в предаването „12+3“.

По думите му, демографската криза ще увеличава инфлацията у нас, защото все по-малко работещи ще издържат все повече възрастни хора.

„Това ще затормозява икономическия ни растеж. Ако се мине през демографията и решаване на проблемите, тогава може да оформим и различно мислене за българската икономика“.

На обществено обсъждане ще бъде предложен различния социално-икономически модел, съставен от стратегическия съвет, уточни Румен Гълъбинов.

Интервюто с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54