Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев полуфиналист за Купата след драма с дузпи

Ботев се класира за полуфиналите.
Снимка: Спортал

Ботев Пловдив е последният полуфиналист в турнира за купата на България по футбол. Това стана факт след победа с 4:2 след дузпи над варненския Черно море. В редовното време и продълженията срещата завърши 1:1, а при наказателните удари "моряците" направиха три пропуска, докато играчите на Ботев бяха безпогрешни от бялата точка. В герой за Ботев се превърна полският страж Даниел Кайзер, който хвана дузпите на Васил Панайотов и Дани Кики, а тази на Пламен Димов излезе в аут.

Домакините можеха да открият резултата още с първата си опасна атака. В 10-ата минута атака по десния фланг на нападението завърши с центриране в наказателното поле, където Феребори Дори надскочи двама бранители на Черно море и с глава изпрати топката в напречната греда.

Последваха по-спокойни минути, в които двата тима се стремяха да не допускат груби грешки. Малко преди почивката Тодор Неделев бе изведен зад гърба на отбраната на Черно море, но атаката на домакините бе спряна със засада, което предизвика негодувание сред привържениците по трибуните.

Доста по-интересно бе второто полувреме, което започна с натиск на Ботев. Първият шанс за гол се откри пред Тодор Неделев, но ударът му с десния крак премина покрай вратата на Иван Дюлгеров. Стражът на варненци обаче нямаше какво да направи в 52-рата минута, когато Феребори Доре вкара за 1:0. Нападателят на Ботев засече с глава центриране на Васил Шопов и прати топката неспасяемо към вратата на Дюлгеров.

Голът промени хода на мача и Черно море погледна много по-активно към вратата на Даниел Кайзер. Това обаче позволи на пловдивчани да действат на контраатака и на няколко пъти домакините се разминаха с втория гол след удари на Антонио Вутов и Неделев.

Пропуските на Ботев бяха наказани в 79-ата минута от младия нападател на Черно море Мартин Минчев. Националът получи топката в наказателното поле на "канарчетата" между трима бранители, финтира ги и с мощен удар по земя от почти нулев ъгъл прати топката между краката на Даниел Кайзер и във вратата за 1:1.

Редовното време на мача завърши с натиск на "моряците", които бяха окрилено от изравнителното попадение. В последните секунди Цветомир Панов пробва късмета си с далечен удар, но той бе право в ръцете на Кайзер.

В началото на допълнителните 30 минути домакините от Ботев пропиляха последователно два отлични шанса за гол чрез Кристиан Димитров, Първо бранителят не успя да засече добре центриране от фаул, а при втората ситуация с глава стреля над вратата на Дюлгеров. 

До края на допълнителното време обаче не се случи нищо интересно и това доведе до изпълнение на дузпи. При тях по-точни бяха играчите на Ботев. Черно море откри резултата с гол на Патрик Андраде, но след това пропуски за "моряците" направиха Пламен Димов, който стреля в аут, и Васил Панайотов и Дани Кики, чиито удари бяха спасени от Кайзер. За Ботев последователно се разписаха Тодор Неделев, Димитър Пиргов и Антонио Вутов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35