Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийската национална армия на Халифа Хафтар влезе в най-голямото предградие на Триполи

| обновено на 06.04.19 в 19:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийската национална армия на Халифа Хафтар влезе в най-голямото предградие на Триполи, съобщават световните информационни агенции. Става въпрос за района Хала ел-Фурджан, който се намира на 10 километра от центъра на столицата. 

По-рано военните  бявиха, че са завзели летището в Триполи. Основната аерогара е силно повредена след като на територията ѝ преди време имаше ожесточени боеве. В последните години функциите ѝ бяха поети от военното летище, което е по-близо до града. 

От руското външно министерство съобщиха, че Халифа Хафтар е разговарял с заместник-министър Михаил Богданов по телефона и го е информирал за действията на военните от последните дни. Според Хафтар те са насочени към активизиране на борбата с намиращите се в различни части на страната терористични и екстремистки групировки. От своя страна Богданов е потвърдил позицията на Русия в подкрепа на политическите методи за решаване на спорните въпроси. 

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че либийците трябва да започнат диалог без натиск отвън. "Що се отнася до Либия, ние подкрепяме всички политически сили в страната, така че те да се договорят помежду си и никой нищо да не им налага", каза Лавров и добави, че ситуацията в арабската страна ще продължи да бъде тема на разговори в ООН и днес, а специалният пратеник на световната организация Гасан Саламе съобщи, че планираната за другата седмица национална конференция  за Либия ще се състои, независимо от ситуацията в момента. Събитието трябва да се проведе от 14 до 16 април и на него ще бъде обсъдена идеята за изборите като възможност за излизане от конфликта. 

От съседен Тунис дойде информацията за засилване на мерките за сигурност заради ситуацията. Властите разработват и специален план за действие. Вчера пък беше увеличена сигурността по общата граница. 

По-рано Съветът за сигурност на ООН призова силите на Националната армия да избягват стълкновения. Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Кайро, заяви, че не трябва да се обявяват виновни за кризата в арабската страна. Според него либийците трябва да започнат диалог без натиск отвън. 

Египетският външен министър Самех Шукри призова за сдържаност и връщане към разговорите. Според него ситуацията не може да бъде решена с военни действия. 

След свикано по искане на Великобритания и преминало при закрити врата извънредно заседание за Либия Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от ситуацията там и призова Хафтар да избягва въоръженото противопоставяне.

ЕС вече призова за прекратяване на всякакви военни действия. Говорител на Еврокомисията призова към преговори. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази опасение, че настъплението срещу либийската столица на силите на Изтока може да доведе до нова мигрантска вълна към Европа.

Външните министри от Г-7 категорично се противопоставят на военните действия в Либия, гласи обща позиция след преговори във Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата, колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10