Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: БСП и ДСБ са в коалиция и имат общи спонсори

Снимка: БГНЕС


„БСП и ДСБ са в неформална коалиция и имат общи спонсори. Неформалният лидер на тази коалиция е президентът Радев“. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.
      

Той коментира предстоящите избори за Европейски парламент и посочи, че десницата в лицето на общото явяване на ГЕРБ и СДС се е консолидирала, докато вляво се наблюдава неформален съюз между БСП и ДСБ.

„Например вчера г-н Радан Кънев каза, че голяма част от избирателите им били склонни да гласуват за БСП“, каза депутатът и добави, че компроматната атака срещу ГЕРБ се провежда от хора, свързани с Демократи за силна България, а полза от нея има БСП.

„И двете партии например са получавали пари от бившия собственик на КТБ Цветан Василев, посочи Биков.

„Ние зададохме въпрос дали госпожа Корнелия Нинова е дала 30 милиона на Михаил Миков, за да отстъпи лидерския пост в БСП и все още чакаме тя да ни отговори – с да или с не, а не с насмешка. Той посочи, че самият Михаил Миков е отказал коментар.

„Ние имаме право да задаваме въпроси и да правим журналистически разследвания, нали това е модерното. Направили сме журналистическо разследване и питаме – така, както например госпожа Йончева пита дали 40 % от цената на обществените поръчки за магистралите се връща под формата на рушвет“, каза депутатът.

Той добави, че в ГЕРБ имат информация, която се базира на хора от БСП, участвали в тези процеси.

Според депутата в тази предизборна кампания няма да става въпрос за същината на избора, който ни предстои.

„Очевидно е, че европейските избори се възприемат от опозицията като възможност за събаряне на властта, без зад това стои конкретно намерение за упражняване на властта. Те и друг път са правили това. Политическите кризи не са задължително лоши и безсмислени, те са лоши и безсмислени, когато са предизвикани изкуствено“, коментира Биков.

Според него сме свидетели на компроматна атака.

„Съветници на президента наричат корупция изповядването на данъчна оценка на един апартамент. Това е абсолютно сбъркано. Корупцията е нещо доста по-сложно“, каза депутатът от ГЕРБ и коментира, че ако „те не могат да дефинират проблема, не може да се очаква да дадат и решение“.

Той добави, че всички закони, позволяващи на обществото да проследява имотното състояние на политиците и да следи за конфликт на интереси, са приети от ГЕРБ.

„Изповядването на апартамент на данъчна оценка може би не е етично, но не е престъпление“, каза Биков.

Той коментира, че доказателства за корупция при т.нар. "Апартаментгейт" няма, но замесените в скандала са подали оставка от държавните си постове само при наличието на „сянка на съмнение“.

„Това го прави само ГЕРБ“, каза депутатът.

„ГЕРБ ще спазва етичния стандарт, който налага, а който не може да го спазва, да ходи пред хората и да се оправдава. Ние нямаме намерение да се оправдаваме, защото хората, върху които е паднала сянка на съмнение, вече са подали оставка“, добави той.

Депутатът каза, че искането на БСП за отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия още не е внесено в парламента, но когато постъпи, ще бъде разгледано. Биков добави, че и върху Пламен Георгиев е паднала сянка на съмнение и припомни, че премиерът Борисов е призовал и Георгиев, и председателя на ВКС Лозан Панов, и заместник главния прокурор Борис Сарафов да подадат оставки или да излязат в отпуск, докато тече разследването за апартаментите.

„Каквото за нас, това и за другите“, каза още депутатът и добави – „Ние сме подложени на публичен линч и ще го изтърпим“.

„В такава среда всеки е виновен до доказване на противното, но не може да има двоен стандарт и някои да са невинни до доказване на противното“, обобщи Биков и добави, че ще е много трудно за Пламен Георгиев да изпълнява задълженията си като шеф на Антикорупционната комисия при разклатеното обществено доверие в него.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Ковачева

Ковачева възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  Ковачева е категорична, че подзаконовият..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Герхард Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за прекратяване на войната в Украйна

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна. Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна.  Герхард Шрьодер все още..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Весела Бабинова: Мечтая си за роли, които казват нещо и са по-трудни

"Мечтая си за роли, които казват нещо, по-трудни, не е задължително да са драматични . И в двете поприща – кино и театър, имам работа, колегите като че ли по-скоро ме оценяват. Доволна съм. Радвам се на възможността да правя това, което обичам" , призна актрисата Весела Бабинова в интервю пред БНР.  Преди дни тя спечели статуетката..

публикувано на 29.03.24 в 16:24

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд.  По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали.  Мъжът, който е представител на фирмата - доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04