Кампания за безплатно кастриране на кучета и котки започва във Велико Търново

Снимка: Ани Петрова, БНР

Във Велико Търново започва двуседмична кампания за безплатно кастриране на домашни и бездомни кучета и котки от града и населените места в общината. Става дума за най-съвременния метод, практикуван по света, за ограничаване на популацията на безпризорните животни. Планира се да бъдат обработени над 350 животни.

Медицинските процедури ще се извършват в амбулаторията на общинския приют за бездомни кучета във Великотърновското село Шемшево. Активно ще съдействат доброволци от неправителствената организация „Приятели на животните“-Велико Търново. „Осигурихме с дарения 4000 лева за кастрации на бездомни котки“, посочи доброволецът Радостина Гергинова и допълни: „Ще осигурим около 60 талона за кастрация на улични котки. Те са напълно безплатни за гражданите“.

Кампанията се провежда за четвърти път. Досега са обработени 1232 животни. Целогодишно общинският приют предлага безплатна кастрация на домашни и дворни кучета. След процедурите всяко животно получава чип, а стопаните са освободени от местната такса, която дължат.