Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДНСК спира окончателно строежа на "Златен век", от фирмата искат среща с премиера

| обновено на 08.04.19 в 16:02
Небостъргачът "Златен век" в "Лозенец"
Снимка: Златина Йовкова

От фирма "Артекс", която строи небостъргача "Златен век", са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, с което искат среща с него, съобщи за "Хоризонт" арх. Пламен Мирянов. Според компанията в един конфликт има две страни, но винаги една истина, а в момента се повтарят неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25-годишни традиции. Инициативният комитет „Лозенец“ подлага на съмнение законността на проекта "Златен век" и работата на ДНСК, като внушава твърдения, неотговарящи на истината, пише в писмото. Заблуждават се гражданите на София и се опорочават институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони. От фирмата посочват доказателства за законността на строежа. 

Следващия понеделник на фирма „Артекс“ ще бъде връчен протокол от Дирекцията за национален строителен контрол за спирането на строителството на сградата „Златен век“ в столичния квартал "Лозенец". Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с Инициативния комитет „Лозенец“, който настоя строителството да се прекрати. В срещата участваха и министри, и кметицата на София Йорданка Фандъкова.   

Заповедта на ДНСК е за окончателното спиране строителството на сградата „Златен век“. Това ще стане идната седмица, защото дотогава текат срокове за обжалване. Мотивите са най-вече заради това, че фирмата не е подновила до ноември миналата година разрешителното си за строеж, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

„Първо, нарушения по време на строителството, и второ – липса на презаверено разрешение за строеж. До ноември 2018 година е бил гратисният период, в който фирма „Артекс“ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва“, подчерта тя.

Според Аврамова, построеното до ноември 2018-а е законно. Така тя отговори на въпроса какво ще стане със сградата от тук насетне: "Има законно влезли в сила строителни книжа, има законно издадено разрешение за строеж, което е влязло в законна сила, така че приемаме, че ноември 2018 година е границата, в която вече може да се мисли има или няма разрешение за строеж".

Главният архитект на София Здравко Здравков допълни, че предстоят съдебни битки, като допусна, че "Артекс" ще обжалва: "Тепърва трябва да видим как ще протече цялото административно производство и да не гадаем какво ще се случи докрая". 

Воислав Тодоров от ИК „Лозенец“, който настояваше строителството на „Златен век“ да спре, обяви, че Инициативният комитет отлага протестите си за седмица, за да види какво ще се случи след връчването на този акт на ДНСК, с който окончателно строителството трябва да спре:

„Строителството трябва да бъде окончателно спряно. Не да бъде спряно за месец, два, три, докато се правят някакви допълнителни корекции по сградата, а да бъде окончателно спряно заради изтекло разрешение. Това е огромен пробив, огромен успех за гражданското общество“, заяви Тодоров.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Небостъргачът

"Артекс" спира строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на премиера

Компанията "Артекс" преустановява строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на премиера Бойко Борисов.  Това заявяват в позиция до медиите от строителната компания, като уточняват, че в момента работят по осигуряване на..

публикувано на 06.04.19 в 19:42
Небостъргачът

ДНСК спира изпълнението на строеж „Златен век“

От Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) съобщиха за Радио София, че във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр. София, проведени на 20.03. и 26.03.2019 г. по документи и на място, се..

публикувано на 04.04.19 в 16:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47