Близо 53 000 абитуриенти отиват на задължителните матури на 21 и 23 май

Снимка: БГНЕС

Близо 53 000 зрелостници ще се явят на всеки от двата задължителни зрелостни изпита в края на май, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Първата матура по български език и литература ще се проведе на 21 май , а втората по предмет по избор - на 23 май. Матурите по желание ще са между 28 и 31 май.

През тази година най-много бъдещи абитуриенти - над 14 000, са избрали да се явят на втори задължителен изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биология. Матура по него ще положат 11 000 ученици. Също толкова са предпочели в дипломата им за средно образование вместо оценка от втора матура, да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на професията, изучавана в професионална гимназия. По география тази година ще се явят около 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4300, а по математика над 2200. Матура по желание са заявили близо 900 ученици, като най-много от тях ще се явят на изпит по математика.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ла Скала - Милано

Генералното консулство на България в Милано организира концерт по случай 24 май

Тази вечер в Милано, в салона на асоциацията на музикалните ценители „Амичи дел Лоджоне” към Миланската скала, ще се състои концерт по случай 24 май. Той е организиран под патронажа на Генералното консулство на България в Милано, а музикалната програма е съставена от Десислава Петева - преподавател по флейта в консерваторията в Реджо Калабрия...

публикувано на 24.05.19 в 02:30

От днес до края на юни мечът и пръстенът с монограм на хан Кубрат гостуват в София

Два от най-емблематичните за българската история предмета - мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм, който доказва името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, могат да се видят от днес в Националната галерия. Ценните предмети се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург и ще бъдат в София до края на юни. Изложбата..

публикувано на 24.05.19 в 02:20
Джулиан Асанж

Повдигнаха още 17 обвинения срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна още 17 обвинения срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, предимно за нарушаване на законите срещу шпионажа, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". Вашингтон обвинява Асандж, че през 2010 г. е изложил на опасност техни източници, като е публикувал около 750 000 поверителни военни и дипломатически..

публикувано на 24.05.19 в 01:15
Боил Банов

На среща в културното министерство ще се решава за финансирането на читалищата

Министерството на културата ще организира среща за решаване на проблема с дейността и финансирането на читалищата. Това обяви в Сливен министърът на културата Боил Банов. Читалищата са недоволни от текстове в Закона за мерките срещу изпиране на пари, които ги задължават да се регистрират като търговски дружества. Министър Банов обеща, че по спорния..

публикувано на 23.05.19 в 20:12

Освободиха от ареста кипърският фермер, прегазил крадец в имота си

С решение на Пловдивския апелативен съд беше освободен от ареста кипърският фермер Димитракис Пирилис, който прегази с товарен автомобил един от тримата роми, нахлули в имота му в село Болярино. Магистратите определиха парична гаранция от 10 хиляди лева за бизнесмена, обвинен за извършването на умишлено престъпление. Според Апелативния съд..

публикувано на 23.05.19 в 19:56